Växtskötare

Växtskötare

Svenska kommuner, större organisationer och företag samt ibland också restauranger, hotell och skolor hyr ofta växter, som finns utplacerade i kontors- eller utbildningslokaler, i stället för att köpa dem, det vill säga ingår leasing och serviceavtal med företag som levererar och sköter om växterna. 

Gröna väggar, eller växtväggar som de också kallas, och som är alternativ eller komplement till "enskilda växter" blir allt mer populära. Växtväggar kan användas för att smycka en fasadgavel, som avdelare och ljuddämpare i ett kontorslandskap eller som ett vackert, grönt inslag i lunch-, personal- eller lärarrummet. Tanken med de gröna väggarna är dels att lyfta den estetiska upplevelsen av lokaler, dels att förbättra miljön samt skapa lugn, behaglig och inbjudande atmosfär.

Man kan fråga sig: varför kan inte de anställda som dagligen jobbar i lokaler själva sköta om växterna och växtväggar? Svaret är att det blir i så fall ofta så att ingen vattnar eller "alla" vattnar och växterna tar stor skada och mår inte bra när de sköts på ett felaktigt sätt. För att växterna ska må bra och se pigga och fräscha ut, måste man sköta dem på rätt sätt: vattna lagom mycket, ge näring vid de rätta tidpunkterna och i rätt mängd och vid behov behandla mot sjukdomar men ibland dör växter och då måste de bytas ut. Att ha någon kunnig person (växtskötare) som sköter om växterna anställd på företaget eller i organisationen blir dyrare än att köpa den tjänsten och här kommer de "resande växtskötare" in i bilden. Växtskötare är oftast anställda av det företaget som säljer eller hyr ut växterna.

Växtskötares arbetsuppgifter är att leverera, placera och sedan regelbundet "underhålla" de inhyrda växter. Växtskötare besöker (regelbundet, enligt gällande avtal, t.ex en gång varannan vecka) arbetsplatserna där växter är placerade och mäter jordfuktighet i krukorna, vattnar och ger näring samt behandlar växter mot sjukdomar samt  byter ut dem vid behov. 

Utbildning

Det är fördelaktigt att vara utbildad florist eller ha utbildning från gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård>> men man kan också bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega.
Körkort B (för personbil) kan ställas som krav för att få anställning. Detta på grund av att växtskötare åker runt och besöker flera olika arbetsplatser under varje arbetsdag. Att ha körkort C (för lastbil) är meriterande (för att i så fall kan man leverera större växter eller ett stort antal växter vid ett och samma tillfälle).

Nyttiga länkar
Programplan för Naturbruksprogrammet på gymnasiet kan du se här>>
www.blomsterframjandet.se - är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanteringsväxter och tulpaner.

5 liknande yrke(n)