Trädgårdsanläggare

Trädgårdsanläggare

Trädgård är ett drömområde för dig som vill skapa kreativa och praktiska lösningar.

Som trädgårdsanläggare har du möjlighet att påverka miljöerna omkring oss på ett fantastiskt sätt. Med naturen som verktyg och kreativeten som gräns finns alla möjligheter till ett oerhört stimulerande arbete. Vanliga arbetsuppgifter brukar vara att designa, anlägga och vårda områden såsom parker, kyrkogårdar och offentliga grönytor.

Ofta drar folk i branschen igång egna företag, och det är även ett alternativ att rekommendera för dig, om du är sugen på denna bransch. Givetvis finns det möjlighet att vara anställd också, men ofta får du hålla i projekt, och då är fördelarna många med att driva eget.

En vanlig arbetsrutin är att du som entreprenör lämnar anbud på ett uppdrag, som tillexempel kan gälla att anlägga en park för en kommun eller planteringar i ett bostadsområde. Ditt företag kan också få i uppdrag att sköta planteringar och gräsmattor för bostadsföretag, kommuner och kyrkogårdar. Andra uppdragsgivare kan vara byggföretag, stat, landsting, bostadsrättsföreningar, privata fastighetsägare och golfklubbar. Som trädgårdsanläggare kan du även vara anställd som arbetsledare vid ett anläggningsföretag. Företagets övriga anställda, som främst utför det praktiska arbetet, kallas ofta också trädgårdsanläggare. För mer info se www.tradgard.org och www.dendrologerna.se

Utbildning

Utbildningsbakgrunden kan variera. Grundutbildning för trädgård finns på Naturbruksprogrammet inom gymnasieskolan.
Se GymnasieGuiden för mer information.

Lämplig utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Högskoleutbildning finns vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Exempel på utbildningar kan vara trädgårdsingenjör och landskapsingenjör. Programmen omfattar 3 års studier.

Körkort kan krävas för att få anställning, i första hand B-körkort (för personbil); har man C-körkort (för lastbil) är det en stor merit.

För ytterligare information och aktuella behörighetskrav, kontakta SLU.

Nyttiga länkar
www.fragasyv.se/info/naturbruksutbildningar-vastra-gotaland - info om vilka naturbruksutbildningar på gymnasial och yrkeshögskolenivå som finns i Västra Götaland;
www.blomsterframjandet.se - är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanteringsväxter och tulpaner.

5 liknande yrke(n)