Trädgårdsdesigner

Trädgårdsdesigner

Trädgårdsdesigner är ett kreativt yrke som kräver att man har kunskap inom olika områden: om växternas biologi /bland annat var de olika växterna trivs: i solen eller i skuggan och i vilken sort jord man bör planteras/; om hur byggnader och trädgårdsmöbler på bästa sätt "samspelar" med trädgårdsväxter; och bör också kunna anpassa trädgårdens "krav på skötsel" till kundens budget och viljan att lägga tid på sin trädgård.

En trädgårdsdesigner bör kunna, om kunden så önskar, skapa en lättskött trädgård, som inte kräver mycket tid att hålla efter.

Många trädgårdsdesigners är egna företagare och som egen företagare/entreprenör behöver man även kunskaper i ekonomi/bokföring och i personalhantering (i fall man har anställda). 

Se även följande yrkespresentationer, som kan vara av intresse för dig:
Hortonom>>
Trädgårdsmästare>>
Trädgårdsrådgivare/trädgårdskonsulent>>
Växtskötare>>

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård>>  Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på komvux /vuxenutbildningen/ och kan heta t.ex "Kurspaket Trädgård". Vidareutbildningar kan finnas på folkhögskolor, högskolor och inom Yrkeshögskolan.

Körkort kan krävas för att få anställning, i första hand B-körkort (för personbil); har man C-körkort (för lastbil) är det en stor merit.