Biografyrken

Biografyrken

För att ge biografbesökare en trevlig bioupplevelse, måste olika yrkeskategorier samarbeta och till dem hör det bland annat följande:
biografmedarbetare, skiftledare, HR-assistent och biografchef.

Som biografmedarbetare möter du de förväntansfulla kunder varje dag och din utmaning blir att överträffa deras förväntningar och ge dem en biografupplevelse att minnas!

Det är därför viktigt att biografmedarbetare är serviceinriktad och mån om att alla kunder, stora som små, får ett lyckat biobesök. Ofta är tempot på biografen högt och arbetet kräver att du är stresstålig och lösningsfokuserad samt noggrann och lägger ner stor vikt vid att leva upp till satta mål och kvalitetsstandarder. Du måste också gilla att arbeta i grupp och du vill alltid leverera en upplevelse utöver det vanliga till biografens kunder.

I jobbet ingår bland annat att: sälja biljetter och snacks/biogodis (popcorn, dryck, kex, chips mm); övervaka filmvisningar - starta och stoppa film; hantera kassa - avräkning samt eventuellt inventering; aktivt värva medlemmar till de eventuella bioevenemang och kampanjer och för att kunna göra det behöver man vara väl insatt i kampanjer, filmsläpp, produkter, evenemang, specialla erbjudande mm.

Som biografmedarbetare hälsar du publiken välkommen i salongerna, genomför biljettkontroll och ansvarar för att det är rent och snyggt på biografen samt ser till att det är rätt skyltat och väl påfyllt i biografens försäljningsdiskar och ställ.

Man måste ha fyllt 18 år den dagen man börjar som biografmedarbetare. Man måste vara beredd att arbeta på de så kallade "obekväma arbetstider" såsom kvällstid och helger. Oftast börjar man som timanställd (vid behov) eller som sommarjobbare alternativt som praktikant.

Utbildning

Biografmedarbetare kan bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega. För att lyckas i yrkesrollen som biografmedarbetare, bör man behärska svenska språket i tal och skrift samt ha grundläggande kunskaper i matematik och engelska (gymnasienivå eller motsvarande kunskaper). Erfarenhet av tidigare servicearbete är meriterande men inget krav. Kunskaper i ytterligare språk (förutom svenska och engelska) är mycket meriterande.

Vill man bli skiftledare eller biografchef bör man ha någon form av eftergymnasial utbildning alternativt lång erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Vill man söka jobb som HR-assistent, bör man ha utbildning eller lång erfarenhet inom "personalhantering", helst högskoleutbildning med beteendevetenskaplig inriktning eller från PA-programmet.

Var god se även följande yrkespresentationer:
Chef>>
Butikssäljare>>
Kassabiträde>>
Eventkoordinator>>
Värvare>>
Kontorsvärd/värdinna>>.

Nyttiga länkar
http://filmvast.se - hemsidan för "Film i Väst";
http://teaterforbundet.se/yrkesavdelningar/biograf - yrkesavdelningen för biografanställda inom Teaterförbundet.