Butiksbiträde

Butiksbiträde

Att arbeta som butiksbiträde innebär att man ofta har "en säljande roll".
Som säljare i butik eller varuhus kan man sälja allt mellan himmel och jord, från nyupptagen potatis till avancerad elektronik.Det är viktigt att vara lyhörd och svara på kundernas frågor om olika varor och ge kunden råd om skötsel. Kunskap om varorna är viktig. Ibland tar buttiksbiträdet också betalt av kunden. I vissa butiker sköter butiksbiträdet enklare expediering men i andra butiker krävs omfattande specialkunskaper. Exempel på sådana är till exempel järn-, dator- och guldsmedsaffärer.

Förutom försäljning ingår ofta kassatjänstgöring och redovisning av dagens kassa. Som butiksbiträde deltar också ofta i beställning, uppackning, prismärkning och påfyllning av varor. Det gäller att alltid bemöta kunderna väl, plocka/städa, prismärka och fronta – trycka fram varorna i hyllorna och ställa dem fint.

I kassan registrerars kundernas köp och tar betalt. Varorna är märkta med streckkoder som läses av i den datoriserade kassan. En del butiker har postservice. Det handlar om att ta emot och lämna ut brev och paket och sälja frimärken.
Som säljare är man ofta en del av ett arbetslag, där alla tillsammans har ett ansvar för arbetsuppgifterna. En person är ofta ansvarig för en varugrupp och ser till att allt som gäller till exempel grönsaker, mejerivaror, sportartiklar eller damkläder är i ordning.

I mindre butiker där det inte finns anställda dekoratörer sköter säljaren också skyltning och dekorationer i butiken.
Som alla säljjobb är arbetet fyllt av många kundkontakter. Det är viktigt att fokusera på kunden och ge god service. Det är en viktig del av butikens varumärke dvs. hur positivt eller negativt kunden uppfattar butiken. Andra viktiga egenskaper är ansvarskänsla och ordningssinne.

Arbetet kan vara påfrestande för ben och rygg. Kassaarbete kan medföra belastning på armar, axlar och nacke. Därför förekommer arbetsrotation i vissa butiker. Det innebär att man växlar mellan olika arbetsuppgifter.

Du bör vara inställd på att jobba helger och kvällar enligt schemalagda arbetstider. Arbetstempot varierar beroende på kundflödet. Trender och årstider ger olika kundflöden. Även vädertyper som regn och sol samt storhelger påverkar kundflödet.
 
Ofta kan butiksbiträde också kallas för butikssäljare.

Utbildning

Genomförd gymnasieutbildning är oftast ett krav. Inom gymnasieskolan finns grundutbildning på Handels- och administrationsprogrammet, inriktning Handel och service.

Ibland kan butiksbiträde också kallas för butikssäljare.

Nyttiga länkar
www.framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för ngt.

5 liknande yrke(n)