Säljare

Säljare

Säljare är ett samlingsnamn för ett stort antal yrken som sysslar med någon form av försäljning. Exempel på olika säljaryrken är säljare hos grossist, teknisk säljare, telefonförsäljare, bilförsäljare, butikssäljare ("säljare över disk"), företagssäljare, mediasäljare, resesäljare, reservdelssäljare, exportsäljare, B2B säljare ("business-to-business"), säIjare på SystemboIaget, säljcoach och säljchef.

För alla säljare är förmågan att få kontakt med människor och få dem att känna förtroende en nödvändig egenskap. För dig som dessutom gärna planerar ditt arbete självständigt och kan ta ansvar, kanske säljaryrket är något att fundera på.

Gemensamt för alla säljjobb är att du måste vara bra på att ta kontakt med människor och på att lyssna på vad kunden verkligen behöver och önskar sig.
Eftersom arbetet ofta är självständigt måste du vara beredd att ta stort ansvar för alla led i försäljningen. Som säljare ska du ha god kännedom om ditt företags och konkurrenternas varor och tjänster. Du måste följa utvecklingen inom dina varu- och branschområden. Du studerar också kundernas köpvanor för att hitta vägar till bättre försäljning.

Visste du att...?

  • Cirka en kvarts miljon personer arbetar i Sverige inom detaljhandeln.
  • En person med sälj-kompetens kan bl a arbeta som Demand supply planner, dvs i en yrkesroll där man kopplar samman kunskap om kunderna och om den kommersiella verksamheten med logistik och IT-lösningar.


Nyttiga länkar
www.framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för ngt.;
https://via.tt.se/pressmeddelande/svensken-drommer-om-att-bli

15 liknande yrke(n)