Teknisk säljare

Teknisk säljare

En teknisk säljare arbetar oftast för ett visst fabrikat.

Hen representerar företaget och ger råd, offererar och säljer många olika produkter som exempelvis kan vara värmepumpar, golvvärme, kylsystem eller rör och delar. Ofta arbetar en teknisk säljare både med förvaltning och utveckling av befintliga kunder kombinerat med nykundsbearbetning.

För att trivas i och lyckas med yrkesrollen som teknisk säljare behöver man hitta rätt balans mellan teknikkunnande och säljförmåga, det vill säga mellan "teknisk förståelse" och förmågan och motivationen i att göra affärer. Som person behöver man vara driven, resultatorienterad och "en naturlig relationsskapare". Det är en stor fördel om du motiveras av att göra affärer och utveckla kundrelationer. Du trivs med ett självständigt arbete och strävar ständigt efter att utvecklas såväl personligt som professionellt. Du är även en teamspelare som är mycket duktig på att kommunicera.

Anställningsvillkor vad det gäller lönen kan ofta erbjudas enligt följande: "Lön: Fast + Provision", vilket betyder att en del av lönen utgörs av en fast grundlön och andra delen är "rörlig" (provisionsbaserad). På så sätt är man garanterad viss "minimiinkomst" men kan samtidigt tjäna ganska mycket om man är en duktig säljare.

Se gärna information om fIer yrken, t.ex om yrket SäIjare>>

Utbildning

Mycket passande utbildningsbakgrund för en teknisk säljare är ingenjör - civilingenjör, högskoleingenjör, yrkeshögskoleingenjör eller gymnasieingenjör.
B-körkort och goda kunskaper i engelska och svenska i både tal och skrift ställs ofta som ett krav för att kunna få anställning.

Visste du att...?
En ny yrkesroll som en teknisk säljare kan ha, kallas för "tech wizard", där man arbetar med stora kunders teknikkrav och behov - både före, under och efter försäljningen (uppgift från maj 2017).

4 liknande yrke(n)