Bilförsäljare

Bilförsäljare

En bilförsäljare säljer nya och begagnade bilar till privatpersoner eller företag. Bilförsäljare kan jobba på både stora och små bilförsäljningsfirmor.

De måste kunna lyssna på och sätta sig in i kundens behov. För att ge riktig information måste bilförsäljarna kunna en hel del om bilarna de säljer. Kunden kan till exempel vilja veta vilka prestanda bilen har, hur mycket bensin den förbrukar eller hur säker bilen är. Bilförsäljarna ska även kunna informera kunden om regler för miljöbilar samt om försäkringsvillkor, serviceavtal och finansieringsmöjligheter.

Bilförsäljarna söker upp eller blir uppsökta av kunden och börjar vanligen med att demonstrera bilen och låta kunden provköra den. Sedan förhandlar det om priset med kunden. Detta är särskilt viktigt när det gäller begagnade bilar, då kunden ofta vill pruta.

Som alla säljjobb är arbetet som bilförsäljare fyllt av kontakter. Man måste klara att ge god service och vara på gott humör även om man är stressad. Eftersom bilar är dyra och kunden är mån om att göra ett bra köp måste man få kunden att känna förtroende och lita på att man säljer en bra bil.

Det är ytterst viktigt att säljaren agerar varumärkesstärkande. Det innebär att säljaren på olika sätt försöker öka förtroendet och helhetsintrycket för de produkter och tjänster som är till försäljning. Se gärna en kort videofilm om yrket (längd 2 min 48 sek) - här>>

Se gärna information om fIer yrken, t.ex om yrket SäIjare>>

För information om biIförsäkringar se www.konsumenternas.se

Utbildning

Det finns olika vägar man kan gå för att bli bilförsäljare. Man kan exempelvis utbilda sig inom gymnasieskolan på Handels- och administrationsprogrammet, inriktning Handel och service. Det är ofta en merit att man har kunskaper om bilar. Sådan utbildning kan man få på olika sätt, ett exempel är Fordons och transportprogrammet på gymnasiet.

Den som har erfarenhet av annan försäljning och helst också vissa kunskaper om bilar kan anställas av en bilfirma och läras upp i företaget.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det blir ganska hård konkurrens om de lediga jobben som bilförsäljare under de kommande åren.

Visste du att...?
Midsommarhelgen är i Sverige, enligt många experter, den "värsta trafik-helgen" på hela året: med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor; detta pga många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

3 liknande yrke(n)