Bilbärgare

Bilbärgare

Bilbärgare transporterar havererade fordon. De får sina uppdrag via en larmcentral. Ibland kommer de först till en olycksplats och medverkar då i räddningsarbetet. Bilbärgare har ett rörligt och varierande arbete med bilbärgnings- och bilassistanstjänster. Uppdragen kan handla om att bärga stulna bilar eller transportera havererade fordon till motorverkstad eller till lackverkstad. Även enklare reparationer och arbete med starthjälp och låsöppning ingår i jobbet.

Arbetet förutsätter att man har intresse för bilar. Man kör antingen en mindre garagebärgare, en flakbärgare eller en tungbärgare, som klarar av bärgning av långtradare och bussar.

Som bilbärgare har man jour antingen i hemmet eller på kontoret och åker ut på akuta eller beställda uppdrag. Det innebär att man hela tiden ska vara redo för att göra en insats. Det inkommer alltid många uppdrag vid besvärligt väglag.

En bilbärgare kommer i kontakt med många människor. Det är viktigt att vara stabil, flexibel, serviceinriktad och kunna behålla lugnet även i pressande situationer.

Utbildning

Det vanligaste sättet att lära sig yrket är att man åker med en erfaren bilbärgare som lärling.

Många bärgningsfirmor föredrar att rekrytera personer som har yrkesmässig erfarenhet av fordonsreparationer till bärgaryrket.

För att arbeta med flakbärgare eller tungbärgare måste man ha körkort för lastbil (C-behörighet). Det är meriterande att ha körkort med CE-behörighet.

Framtidsutsikter

Bilbärgare är en liten yrkeskår. För närvarande finns det inga större rekryteringsbehov för nya bilbärgare.