Kassabiträde, kassapersonal

Kassabiträde, kassapersonal

Som kassabiträde arbetar man främst i kassan, där registrerar butikssäljaren kundernas köp och tar betalt. Varorna är märkta med streckkoder som läses av i den datoriserade kassan. En del butiker har postservice. Det handlar om att ta emot och lämna ut brev och paket samt sälja frimärken.

Kassapersonal tar också ofta hand om returer. Andra arbetsuppgifter som t.ex att hålla ordning runt kassaområde och i butik samt fylla på varor på hyllorna i butiken, ingår ofta i arbetsuppgifterna.

Som kassabiträde är man ofta en del av ett arbetslag, där alla butiksanställda tillsammans har ett ansvar för arbetsuppgifterna. En person blir ofta ansvarig för en varugrupp och ser till att allt som gäller till exempel grönsaker, mejerivaror, sportartiklar eller damkläder är i ordning. Man arbetar, alltså, oftast som kassabiträde bara en del av sin arbetstid och för övrigt agerar som butiksbiträde

En ny trend är att butiker och affärsskedjor anställer allt oftare studerande på eftergymnasiala utbildningar (oftast på högskolenivå) som timanställda "vid behov" eller på deltid (t.ex på 20% av heltid med schemalagd arbetstid - ofta på kvällar och under helger). Mycket specifika krav kan ställas (t.ex att den studerande har minst ett år av sina studier på högskolenivå kvar och att man studerar på minst halvtid och/eller att man studerar ekonomi).

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen i samband eller direkt efter anställningen (under introduktionsperioden). För att få anställning ställs ofta kravet på "gymnasiekompetens" och helst ska man ha läst på Handels- och administrations eller på Ekonomiprogrammet, inriktning Ekonomi>> på gymnasiet eller att man har motsvarande utbildning från vuxenutbildningen (komvux).
Någon form av eftergymnasial utbildning (helst inom handel eller ekonomi) är mycket meriterande liksom erfarenhet från kassaarbete (som ofta kallas för "kassavana") och/eller från serviceyrken, där man har många personliga kontakter med kunder, t.ex att man har tidigare arbetat som försäljare "över disk" eller som Besöksbokare>>, Kundmottagare>, Kundtjänstmedarbetare>>,eller Receptionist>>

2 liknande yrke(n)