Pyrotekniker

Pyrotekniker

Pyrotekniker planerar, förbereder och genomför olika slags fyrverkerier (utomhus, inomhus och ibland även dagtidsfyrverkeri, som är mindre vanligt men förekommer ibland) vid högtider som jul, nyår, påsk eller valborg; under företagsevent, festivaler, musikkonsert, teaterföreställningar eller andra speciella tillfällen, som t.ex bröllop, 50-årskalas eller andra firanden av något slag.

Det är för pyrotekniker mycket viktigt att ha välutvecklat säkerhetstänk. Andra viktiga egenskaper är noggrannhet, ansvarstagande, god samarbetsförmåga, intresse för teknik och känsla för färg, form och design. 

Se gärna en Inspirationsfilm om spännande yrken inom Teknikbranschen (längd ca 9 min)- här >> är snabblänk till filmen.

Utbildning

Utbildning kan man ibland få på arbetsplatsen, t.ex kan man bli lärling hos en pyrotekniker eller genomgå en rad kortare kurser, som arbetsgivaren köper på en privat skola. Att ha någon form av teknisk utbildning är en stor fördel, om man vill bli pyrotekniker. Körkort kan krävas för att kunna få anställning.

En del pyrotekniker är egnaföretagare med några få egna anställda eller jobbar på uppdrag som konsulter "på timmar", det vill säga får betalt för det antal timmar som de lägger ner för att genomföra varje enskilt uppdrag. Att få fastanställning (heltid tillsvidare) som pyrotekniker kan bli ganska svårt.

Visste du att...?
Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

5 liknande yrke(n)