Schatullmakare

Schatullmakare

Schatullmakare var från ca år 1740 till 1800-talets början en benämning på möbelsnickare, ibland även benämning på ebenister.*

Schatull** är ett litet skrin, ofta i elegant utförande, som till exempel kan användas för att förvara smycken, brev eller bestick i. Schatull kan ibland ha en inredning, som håller innehållet på plats, till exempel schatull för matbestick eller bordsilver.

ldag är det ett litet konsthantverksyrke. För att lyckas i yrket måste man förutom att ha öga för färg- och form, och vara en duktig trähandverkare, även vara mycket noggrann och ha stort tåIamod, därför att det är vid tiIIverkning av schatuII mycket noga med aIIa detaIjer.

____________________
* Ebenist, från franska ordet ébéniste, är en sorts finsnickare, som kunde till exempel tillverka schatull. I slutet av 1700-talet hade ebenisterna en egen förening i Stockholm, Stockholms ebenistsocietet, eftersom de inte fick vara med i snickarnas skrå (sammansluttning/förening).


** Ordet schatull kan härledas till italienska ordet "scatola", som betyder "liten låda", eller "dosa". Det ordet har kommit in i svenska språket som lånord via tyska.

 

 

4 liknande yrke(n)