Storköksbiträde

Storköksbiträde

Storköksbiträdet plockar fram och förbereder maten innan den tillagas i köket. Till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker. De hjälper kockarna och deltar även i enklare matlagning, till exempel genom att ansvara för salladsbufféer. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna som köksbiträde.

En del köksbiträden arbetar dagtid (t.ex på skolor och förskolor), men på ålderdomshem och på sjukhus har man schemalagda arbetstider där det ingår kvälls- och helgarbete.

Bra att tänka på: händerna utsätts ofta för fukt vid arbete i storkök, vilket kan göra det olämpligt för personer med handeksem och andra hudåkommor. Arbetsmiljön i köket är varm, bullernivån kan vara hög och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben. Jobbet som köksbiträde är ofta stressigt pga tempot kan vara högt. 

Se gärna information om flera yrken: förslagsvis i första hand om yrken Frukostvärd/frukostvärdinna>>, Köksbiträde>>, Bagare>>, Konditor>>, Chokladmästare>>, Cafébiträde>> och Färdigmatlagare>>.

Utbildning

Köksbiträden kan bli upplärda på arbetsplatsen, men gymnasial utbildning (i första hand på Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller en motsvarande utbildning från Komvux, vuxenutbildningen) är ett stort plus och kan också ställas som krav för att få arbete. Passande vidareutbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

1 liknande yrke(n)