Verkstadssnickare/maskinsnickare

Verkstadssnickare/maskinsnickare

En verkstadssnikare arbetar inom trä- och möbelindustri. Det är ett arbete där man arbetar med händerna men också med maskiner och programmering.

Som verkstadssnickare/maskinsnickare tillverkar man möbler, inredningssnickerier, fönster, dörrar och andra typer av produkter i större eller mindre serier.
Man kan arbeta med att bearbeta träet i olika maskiner, till exempel sågar, fräsar, hyvlar och borrar. Man sköter och kontrollerar hela tillverkningsprocessen. Det innebär att man ställer in maskinen, sätter in biten som ska bearbetas, övervakar maskinens arbete och sedan kontrollerar att den färdiga detaljen håller rätt mått och kvalitet. Oftast arbetar man med maskiner men handverktyg av olika slag förekommer också i arbetet.

Utbildning

Utbildning till snickare finns i första hand på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Husbyggnad>> och på Hantverksprogrammet, inriktningar Finsnickeri>> och inriktn. Övriga hantverk>>. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux eller kan anordnas som arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen.

8 liknande yrke(n)