Automationsmontör

Automationsmontör

Som utbildad Automationsmontör har du möjlighet att arbeta inom industrin. Automationsmontörer arbetar bland annat som instrumentmontörer. En automationsmontör kan också arbeta på enheten för lågspänningssystem, där till arbetsuppgifter kan till exempel höra till att sätta ihop strömförsörjnings- och motorstyrsystem för fartyg, manöverskåp och kopplingsboxar.

Exempel på arbetsuppgifter som en automationsmontör kan ha: att koppla ihop el- och automationsskåp till tillverkningsmaskiner; arbete med mer komplex fintmontering där hen monterar komponenter och drar kablage enligt kundanpassade ritningar.

Du som funderar på att bli en automationsmontör bör helst vara händig och självgående, inte vara rädd för att ta i och ha ett tekniskt intresse. Förutom kunskaper i elmontering, mekanik och/eller PLC programmering behöver en automationsmontör även kunskaper i ritningsläsning.

Kompetenskrav: Teknisk gymnasial utbildning inom el eller automation. På gymnasiet finns den utbildning inom El- och energiprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux. Vidareutbildningar finns inom yrkeshögskolan.