B-fotograf

B-fotograf

B-fotograf - är en fotograf som är behjälplig A-fotografen / filmfotografen.

B-fotografen arbetar ofta också med de praktiska uppgifterna, t.ex. montering av utrustning och byte av objektiv men för övrigt så delar B-fotografen och filmfotografen på filmendet, dvs hjälps åt i att filma men det är filmfotografen som är B-fotografens arbetsledare.

Som B-fotograf jobbar du tätt med fotografen och bör vara flexibel och smidig och kunna anpassa dig till olika personlighetstyper. En fotograf fastnar ofta för ett B-foto och önskar ofta samma person, då de jobbar ihop sig med tiden.

B-fotografen ska också rent tekniskt kunna olika sorters film och digitala format. B-foto har oftast ingen längre förberedelseperiod. Man startar någon eller några dagar innan inspelningsstart och ser över utrustningen och fotobilen. Man utför kameratester, förbereder fokusringar, bygger upp sin magliner (kameravagn). Kamerautrustningen är en av de dyraste prylarna man har på inspelningsplats och B-foto har ett stort ansvar att det förvaras säkert. B-fotografen kör fotobilen (bland annat till och från inspelningsplatser) och det är därför viktigt att ha körkort om man vill satsa på det yrket.

De flesta fotografer är egenföretagare eller frilansare som tar uppdrag på "konsult-basis". Fotografens kunder kan vara en reklambyrå, en tidning, ett företag eller en privatkund. Många fotografer arbetar med rörlig bild på TV- eller produktionsbolag som gör reklamfilmer, informationsfilmer, TV, dokumentärer eller spelfilmer. Det är vanligt att fotografer både arbetar med stillbild och med rörlig bild.

Utbildning 

Utbildning till fotograf finns på både högskola och yrkeshögskola.

En del folkhögskolor, studieförbund och fristående skolor har utbildningar i foto, film, TV och video av olika slag och på olika nivåer.

Många fotografer och filmfotografer utbildar sig utomlands.

Erfarenhet som assistent till en fotograf kan vara en alternativ väg in i fotografyrket.

Nyttiga länkar
www.filmarbetarutbildningen.se/bc-foto - info om yrken "B-foto" och "C-foto";
http://filmvast.se - hemsidan för "Film i Väst";
www.filmarbetarutbildningen.se

7 liknande yrke(n)