Bartender

Bartender

En bartender serverar drycker på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar. Som bartender möter du många olika sorters människor och du bör vara utåtriktad samt ha ett stort intresse för service. Som bartender blandar och serverar du drinkar. Du serverar öl, vin och andra drycker samt tar betalt. Ibland serverar du också tilltugg och lättare måltider.

Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, vilket bland annat innebär att torka av bardisk och bord. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Arbetstiden för en bartender är ofta schemalagd på kvällar och helger. Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt och på vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Som bartender står man upp hela tiden och arbetet medför en del tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

Var god se även yrkespresentationer Servitör/servitris>>, Krögare>>, Dryckesexpert>>, Sommelier>>, Hovmästare>> och Restaurangbiträde>>.

Utbildning

För att kunna arbeta som bartender bör man helst ha serveringsutbildning. Grundläggande utbildning inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. I första hand rekommenderas det att på RL gå inriktning Kök- och servering>>.

Utbildningar för bartenders kan även finnas inom Yrkeshögskolan, vilket du kan läsa mer om på YrkeshögskoleGuiden.

Bartenderkurser finns ofta på fristående (privata) skolor där man själv betalar för sin utbildning och samtidigt inte har rätt att få Studiemedel från CSN. En bartender kan också utbildas på arbetsplatsen av en barchef eller av en mer erfaren kollega.

Framtidsutsikter

Arbetslösheten inom vissa restaurangyrken är hög och beror delvis på att många som söker jobb inom restaurang-yrkesområde saknar utbildning och/eller erfarenhet. De som har utbildning och/eller erfarenhet av yrket eller erfarenhet av servicearbete har ofta större jobbchanser.
Som bartender eller sommelier kan man göra karriär i form av att avancera till att få jobba som t.ex en barchef.