Bartender

Bartender

En bartender serverar drycker på restauranger, hotell, nattklubbar, diskotek eller pubar. Som bartender möter du många olika sorters människor och du bör vara utåtriktad samt ha ett stort intresse för service. Som bartender blandar och serverar du drinkar. Du serverar öl, vin och andra drycker samt tar betalt. Ibland serverar du också tilltugg och lättare måltider.

Som bartender måste man följa bestämmelserna i alkohollagen och se till att alkohol serveras på ett ansvarsfullt sätt. Bartendern tar betalt av gästerna och ansvarar också för att kassan stämmer.

En bartender ser till att det är städat och snyggt i baren, vilket bland annat innebär att torka av bardisk och bord. Man ansvarar för att det är påfyllt med glas, porslin och flaskor och att det finns garnering till drinkarna.

Arbetstiden för en bartender är ofta schemalagd på kvällar och helger. Arbetet kan tidvis upplevas som stressigt och på vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Som bartender står man upp hela tiden och arbetet medför en del tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.

Var god se även yrkespresentationer Servitör/servitris>>, Krögare>>, Dryckesexpert>>, Sommelier>>, Hovmästare>> och Restaurangbiträde>>.

Utbildning

För att kunna arbeta som bartender bör man helst ha serveringsutbildning. Grundläggande utbildning inom restaurangområdet finns inom gymnasieskolan på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. I första hand rekommenderas det att på RL gå inriktning Kök- och servering>>.

Utbildningar för bartenders kan även finnas inom Yrkeshögskolan, vilket du kan läsa mer om på YrkeshögskoleGuiden.

Bartenderkurser finns ofta på fristående (privata) skolor där man själv betalar för sin utbildning och samtidigt inte har rätt att få Studiemedel från CSN. En bartender kan också utbildas på arbetsplatsen av en barchef eller av en mer erfaren kollega.

Framtidsutsikter

Arbetslösheten inom vissa restaurangyrken är hög och beror delvis på att många som söker jobb inom restaurang-yrkesområde saknar utbildning och/eller erfarenhet. De som har utbildning och/eller erfarenhet av yrket eller erfarenhet av servicearbete har ofta större jobbchanser.
Som bartender eller sommelier kan man göra karriär i form av att avancera till att få jobba som t.ex en barchef.

Jobba utomlands
Som bartender kan man jobba i princip i vilket land som helst. Detsamma gäller även andra hotell- och restaurangyrken. Dock kan det många gånger vara så att man endast kan få jobb under "säsången", när det är många turister på besök.
Det underlättar mycket om man har relevant utbildning "i bagaget" och/eller några års erfarenhet, goda referenser och kan flytande engelska och/eller landets språk.

Visste du att...?
Världens snabbaste bartender år 2013 blev Erik Mora, som är svensk men som har jobbat utomlands (i Las Vegas i USA). Erik blev krönad som världens snabbaste bartender, pga han slog en tidigare "Guinness rekord". Se gärna en kort videofilm (längd 3 min 31 sek) om tävligen som Erik vann - här>> är snabblänk. Erik Mora blev, alltså, tilldelad en officiell titel "World's Fastest Bartender". Hans rekord blev att blända 1,559 "cocktail drinks" per timme, dvs nästan 26 drinkar i minuten.

6 liknande yrke(n)