Servitör/Servitris

Servitör/Servitris

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

För att göra ett bra jobb som servitör/servitris måste du vara serviceinriktad och stresstålig. Du är restaurangens ansikte utåt, nöjda gäster är ditt mål. Serveringspersonalen jobbar inom hotell- och restaurangnäringen.

Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal till exempel vid skärgårdskrogar.
Se gärna Skolverkets videofilm "60 sekunder med en servitris" här>> och en annat kort film (längd 1 min 51 sek) om yrket Här>> 
Kika också gärna på flera andra yrken, t.ex på yrken Frukostvärd/frukostvärdinnaBarista, Bartender, Sommelier, Husfru, Krögare och Hovmästare.

Om du tycker att det är "nog inte så svårt att servera", varför måste man gå utbildning för det? :) - var god se en 11 min lång film här>>, så får du svaret. 

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen, men det är en stor fördel att ha examen från gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktnig Kök och servering>> Lämpliga utbildningar kan finnas inom komvux, på folkhögskolor och hos privata utbildningsanordnare

Jobba utomlands
Det finns nästan alltid serveringsjobb att få i alla länder, speciellt när det är turistsäsång igång. Svenskarna har mycket gott rykte utomlands som pålitliga och yrkesskickliga. Ofta får man, förutom lön, även gratis mat.

Att tänka på inför serverings-utlandsjobb:

  • Det kan vara fruktansvärt tungt för en nordbo att "kroppsarbeta" under sommarmånaderna i varma länder.
  • I vissa länder tar man, dessutom, ganska lätt på reglerna, bl a på om arbetstillstånd och risken finns därför att bli "påkommen" och få böter och/eller bli utslängd ur landet, om man har arbetat "svart".
  • Beroende på var man serverar kan arbete pågå under "långa arbetsdagar" och innefatta tunga lyft som sliter hårt på kroppen. Serveringsarbete utomlands är ofta rätt så dåligt betalt.

5 liknande yrke(n)