Servitör/Servitris

Servitör/Servitris

Servitörer arbetar med att ta emot beställningar och servera mat och dryck på restauranger. Att kunna ge gästerna råd kring maten på menyn och drycker som passar till är en del av jobbet. Att ge gästerna bra service är mycket viktigt, servitören är restaurangens ansikte utåt och nöjda gäster är arbetets mål.

För att göra ett bra jobb som servitör/servitris måste du vara serviceinriktad och stresstålig. Du är restaurangens ansikte utåt, nöjda gäster är ditt mål. Serveringspersonalen jobbar inom hotell- och restaurangnäringen.

Arbetsplatsen kan vara allt från är en liten kvarterskrog eller gourmetrestaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg. På vintern finns arbetstillfällen vid skidanläggningar och på sommaren anställs personal till exempel vid skärgårdskrogar.
Se gärna Skolverkets videofilm "60 sekunder med en servitris" här>> och en annat kort film (längd 1 min 51 sek) om yrket Här>> 
Kika också gärna på flera andra yrken, t.ex på yrken Frukostvärd/frukostvärdinnaBarista, Bartender, Sommelier, Husfru, Krögare och Hovmästare.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen, men det är en stor fördel att ha examen från gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktnig Kök och servering>> Lämpliga utbildningar kan finnas inom komvux, på folkhögskolor och hos privata utbildningsanordnare