Hovmästare

Hovmästare

Hovmästaren organiserar, planerar och leder arbetet i matsalen. En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass.
Som hovmästare tar du emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. Att skriva ut menyer kan också ingå i arbetet. Du tar emot bordsbokningar och placerar gästerna så att restaurangen utnyttjas så effektivt som möjligt.

Hovmästaren tar emot restauranggästerna när de kommer, visar dem till bordet och ger dem meny och vinlista. Det är viktigt att kunna råda gästerna vid val av maträtter och kunna tala om vad rätterna på matsedeln består av och hur de är tillagade. Det är bra att ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat för olika allergier. Att ge förslag på passande dryck ingår i arbetet.
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del hovmästare arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.

Numera finns hovmästare främst på större och exklusivare restauranger. På mindre restauranger är det relativt vanligt att servitören tar emot gästerna och placerar dem vid borden.

Utbildning

För att bli hovmästare krävs erfarenhet från serveringsarbete. Det är relativt vanligt att man lärs upp till hovmästare på arbetsplatsen.
Utbildningar på högskolenivå finns vid flera universitet och högskolor. Dessa är två till tre år långa. Det finns även utbildningar på Yrkeshögskolan och kommunal vuxenutbildning.

Framtidsutsikter

Under de senaste åren har har sysselsättningen inom restaurangbranschen ökat och arbetslösheten minskat. Under det kommande åren väntas dock efterfrågan minskas.

Visste du att...?
År 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit (brännvin) som såldes i Sverige. Idag (uppgift från juni 2017) dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.

3 liknande yrke(n)