Kostvetare

Kostvetare

Kostvetare eller som de också kallas för - kostexperter - har en bred kompetens inom kost, ekonomi (i första hand inom företagsekonomi) och ledarskap och agerar ofta som kostrådgivare i oIika sammanhang. Inom kostvetenskap är kostvanor, måltider, kostens betydelse för folkhälsan samt ledarskap och organisation i restauranger och storhushåll - centrala teman. Kostvetare kan ha inom sina arbetsuppgifter att ansvara för sammansättning av näringsriktig kost samt ge råd i kostfrågor. 

Det stora intresset för smaklig och hälsosam mat är utmaningen för alla som arbetar med utveckling och produktion av mat och måltider, såväl inom offentlig måltidsverksamhet som inom industri och handel. Varje dag äter en majoritet av Sveriges befolkning minst en av dagens måltider utanför hemmet och det behövs gedigen kostkompetens och profession inom området för att handha detta.

Många kostvetare arbetare som kostchefer eller med andra administrativa uppgifter inom offentlig eller privat måltidsverksamhet men de kan också, t.ex i egenskap av en operativ chef, leda arbetet i restauranger, storhushåII och storkök. Ekonomisk planering och styrning, samt att leda personal är vanliga arbetsuppgifter.

Kostvetare kan också arbeta med produktutveckling/information/utbildning inom livsmedelsindustri och handel.

Kostvetare arbetar också i forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost, kvalitetskontroller eller med sensorisk bedömning. En del arbetar i provkök eller med marknadsföring, förebyggande hälsovård, utbildning och information. Med en inriktning mot miljö- och hälsoskydd kan en kostvetare arbeta som livsmedelsinspektör.

Som kostvetare har man möjIighet att inrikta sig mot företagsekonomi och ledarskap, hälsopromotion eller livsmedelssäkerhet.

Se gärna information om föIjande yrken: Företagsekonom>>, Rådgivare, Kostekonom, Dietist, Nutritionist, Idrottsnutritionist, Chef, Hovmästare, MatjournaIist/Matskribent.

Utbildning

Utbildningarna för kostvetare kan ha olika inriktningar, men generellt kombinerar utbildningarna kostvetenskap med företagsekonomi och kostadministration. I kostvetenskap ingår bland annat näringslära, kemi, mikrobiologi, livsmedelskunskap, matlagningsteknik, experimentell matlagning samt måltids- och kostplanering.

Kostvetarprogrammet, som förbereder för många olika uppgifter inom framtidens måltidsservice, är en treårig utbildning som omfattar 180 högskolepoäng (hp). Kostvetarprogrammet leder till en filosofie kandidatexamen med kostvetenskap som huvudområde och företagsekonomi som biområde. 3 år (180 hp) leder fram till en kandidatexamen, därefter kan man läsa vidare på avancerad nivå, t.ex på magister (ett årigt program) eIier på master (tvåårigt program) utbiIdning.

Nyttiga länkar
www.vegetariskadagen.n.nu - inspiration och fakta om att äta vegetariskt;
http://sverigesradio.se - måltidsforskaren Richard Tellström om varför vi väljer att äta olika rätter istället för foderpellets.

Visste du att...?
En jordnöt innehåller lika mycket fett som en "kilometer-lång" gurka.

6 liknande yrke(n)