Kökschef

Kökschef

En kock kan ha en arbetsledande roll, om det finns fler kockar utses ofta en till "förste kock". I ett större restaurangkök kan det också finnas souschefer som arbetsledare. Kökschefer eller köksmästare leder arbetet i köket och planerar inköp och matsedlar samt har ekonomiskt ansvar. Kockar som arbetar ombord på fartyg kallas kocksteward.

Kökschef (köksmästare eller restaurangchef) har arbetsledande arbetsuppgifter i köket, som ofta inkluderar ansvar över bemanning och schemaläggning samt drift i kök och disk, och kan vara direkt underställd Food och Beverage Manager och ha övergripande ansvar när F&B Manager inte är på plats. Kökschef kan också vara ansvarig för inköp av matråvaror samt förbrukningsartiklar kopplade till produktion.

Kökschef är expert på restaurang management, kreativ matlagning och menyplanering, marknadsföring, ekonomi, organisation och ledarskap.

Utbildad kökschef kan också arbeta som restaurangchef eller som egenföretagare inom restaurangbranschen. 

Utbildning

Utbildning till kock finns inom gymnasieskola, på Restaurang- och livsmedelsprogrammet och inom Vuxenutbildningen (komvux) samt kan finnas på privata skolor. Vidareutbildning till Kokschef kan finnas inom Yrkeshögskolan.