Barista

Barista

Baristan arbetar professionellt med kaffe i olika former. Den vanligaste drycken innehåller espresso och mjölk*.

Baristan jobbar oftast på caféer, konditorier, coffee shops och espressobarer. Baristan kan också bli anlitad av företag och fungerar då som en slags rådgivare och kaffeexpert.

Förutom att hantera maskiner och tekniker behöver en barista också ha kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar. Baristan bör kunna redogöra, på kundens begäran, för vilka bönor som ligger i kaffekvarnen.

Endast ett fåtal baristor tillbringar hela arbetstiden vid kaffemaskinerna. De flesta har också arbetsuppgifter som är vanliga för cafébiträden, servitörer och kallskänkor såsom att stå i kassan, göra sallader, servera, plocka disk, torka bord och städa.

Se gärna information om yrken Kassabiträde>>Cafébiträde>>, Servitör/servitris>>, Kallskänka>> och Roastmaster.

Utbildning

Baristor blir oftast upplärda på arbetsplatsen. Vanligen börjar en barista på ett kafé eller på någon av de större kedjorna där det ofta ingår kafébiträdesarbetsuppgifter.

Arbetsgivare ställer sällan utbildningskrav vid anställning, men det kan vara en fördel om man har gått en utbildning eller har erfarenhet av ett liknande yrke. Utbildningarna är på olika nivåer, det kan vara allt från grundutbildning till tävlingsutbildning. Oftast sträcker sig kurstiden från några timmar till några dagar, men det finns även längre utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskoIans Restaurang- och Iivsmedelsprogrammet.

Erfarenhet från arbete med andra livsmedel och kassavana kan vara meriterande vid anställning.

Övrigt

*Lista över de vanligaste (mest kända) kaffedryckerna:
Utan sprit
Café Americano – Espresso utspädd med varmt vatten (It)
Café au lait – kaffe med varm mjölk (Fr)
Café con leche – kaffe med varm mjölk (Sp)
Café solo – svart kaffe (Sp)
Caffè latte – 1/3 espresso, 2/3 ångad mjölk och lite mjölkskum (It)
Caffè con panna – espresso med vispad grädde (It)
Caffè freddo – kallt starkt kaffe med mjölk och socker (It)
Caffè mocha – lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk, ev vispgrädde (It)
Caffè romano – espresso med spiralformad citronskalsstrimla (It)
Cappuccino – lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum (It)
Cappuccino chiaro – cappuccino med mer mjölk (It)
Cappuccino freddo – cappuccino med is (It)
Cappuccino scuro – cappuccino med mindre andel mjölk (It)
Cortado – lika delar espresso och ångad mjölk (Sp)
Doppio – dubbel espresso (It)
Espressino – samma som espresso macchiato (It)
Espresso – mörkt, fylligt kaffe täckt med crema (It)
Espresso macchiato – espresso med lite ångad mjölk på toppen (fläckad) (It)
Frappuccino – Espressomilkshake. Espresso, mjölk, socker och is blandas i mixer (USA)
Islatte – espresso, mjölk och is körd i mixer. Smaksätt efter egen smak;
Latte macchiato – ångad mjölk med lite espresso (It)
Long black – espresso utspädd med varmt vatten, vattnet hälls (Au)
Lungo – espresso med större mängd vatten (It)
Melange – dubbel espresso med varm choklad toppad med skummad mjölk (It)
Mezzo – cappuccino med lika delar espresso och skummad mjölk (It)
Ristretto – espresso med mindre mängd vatten (It)
Shakerato – espresso och socker skakad med is i en shaker
Short black – espresso (Au)
Vanilla latte – ångad mjölk och espresso spetsat med vanilj (It).

Med sprit
Corretto – espresso med 2-3cl grappa, sambuca, konjak eller annan sprit;
Espresso martini – 2cl kaluha, 2cl vodka, espresso, socker;
Irish Coffee – kaffe och farinsocker toppad med vispad grädde;
Kaffe Karlsson – 1cl cointreau, 3cl baileys, kaffe, vispad grädde;
Kaffegök – kaffe och brännvin, använd en sked så att brännvinet hamnar som ett lager på kaffet;
Kaffekask – kaffe och brännvin;
Ponce livornese – ½ espresso, ½ varm rom, socker, citron.

7 liknande yrke(n)