Barista

Barista

Baristan arbetar professionellt med kaffe i olika former. Den vanligaste drycken innehåller espresso och mjölk.

Baristan jobbar oftast på caféer, konditorier, coffee shops och espressobarer. Baristan kan också bli anlitad av företag och fungerar då som en slags rådgivare och kaffeexpert.

Förutom att hantera maskiner och tekniker behöver en barista också ha kunskap kring kafferåvaran, till exempel skillnaden mellan olika kaffebönors ursprung, kaffeblandningar och rostningar.

Ett fåtal baristor tillbringar hela arbetstiden vid kaffemaskinerna. De flesta har också arbetsuppgifter som är vanliga för kafébiträden såsom att stå i kassan, göra sallader, servera, plocka disk, torka bord och städa.

Se gärna information om yrket Roastmaster.

Utbildning

Baristor blir oftast upplärda på arbetsplatsen. Vanligen börjar en barista på ett kafé eller på någon av de större kedjorna där det ofta ingår kafébiträdesarbetsuppgifter.

Arbetsgivare ställer sällan utbildningskrav vid anställning, men det kan vara en fördel om man har gått en utbildning eller har erfarenhet av ett liknande yrke. Utbildningarna är på olika nivåer, det kan vara allt från grundutbildning till tävlingsutbildning. Oftast sträcker sig kurstiden från några timmar till några dagar, men det finns även längre utbildningar.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskoIans Restaurang- och Iivsmedelsprogrammet.

Erfarenhet från arbete med andra livsmedel och kassavana kan vara meriterande vid anställning.