Chokladmästare

Chokladmästare

Chokladmästare är expert på olika sorters choklad (mörk, ljus, mjölk och vit choklad) och tillverkar livsmedelsprodukter av choklad: drycker, bakelser, praliner, tårtor mm där chokladen är en av huvudingredienser.

Chokladmästare arbetar oftast på konditorier, bagerier eller chokladerier men kan också ha större kök som t.ex restaurangkök på ett stort hotell - som sin arbetsplats. Många chokladmästare är egna företagare och driver egna små chokladerier (som enmansföretag eller ett litet företag med några få anställda).

Att tillverka praliner, chokladbräck, chokladkakor, chokladpajer, bakelser och tårtor ligger på gränsen mellan konst och hantverk. Man måste ha kunskaper i livsmedelstillverknig, inklusive hygien, men samtidigt också ha konstnärlig begåvning samt passion för choklad.

Yrkesgruppen Chokladmästare är liten i Sverige. Ofta kombinerar man med att samtidigt arbeta som Bagare>> och/eller som Konditor>>

Se gärna en kort videofilm "Bli bagare eller konditor!" - här>> är snabblänk till filmen.

Se gärna information om flera yrken: förslagsvis i första hand om yrken Frukostvärd/frukostvärdinna>>, Köksbiträde>> och Storköksbiträde>>, Cafébiträde>> och Färdigmatlagare>>.

 

3 liknande yrke(n)