Provsmakare

Provsmakare

Provsmakare får betalt för att delta i tester av nya maträtter, drycker och annat "ätbart" som t.ex bröd, kex och godis.

Det är inte alla som kan bli provsmakare. Man måste ha tillräckligt känsliga smaklökar och även kunna sätta ord på sina smakupplevelser. Att få heltidsanställning som provsmakare är mycket svårt. De flesta arbetar med det på deltid alternativs arbetar för flera olika företag samtidigt (med deltidsanställning eller tim/behovsanställning på alla dem).

Den vanligaste vägen in i yrket är via att delta i urvalstester när företag söker provsmakare. Tester pågår vanligtvis i flera dagar och vanliga "moment" är att t.ex rangordna smakproverna i rätt ordning (t.ex fem muggar med vatten, utifrån hur söt eller salt är vattnet). Man kan specialisera sig på att provsmaka whiskey, vin eller godis alternativt andra livsmedel.

Förutom känsliga smaklökar, är det också viktigt att ha rikt ordförråd för att kunna beskriva sina smakupplevelser. Har man extrakänsIiga Iukt/och eIIer smaksinne, kan man, efter en specieII utbiIdning, bIi certifierad som kvaIificerad sensorisk domare

Utbildning

Nödvändig utbildning ges i samband med eller direkt efter anställning (av det företaget som erbjuder anställning). Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

 

3 liknande yrke(n)