Biblioteksassistent

Biblioteksassistent

Biblioteksassistent arbetar tillsammans med bibliotekarier på ett bibliotek, ex. stadsdelsbibliotek, på skolbibliotek som är förlagda på grundskolor, gymnasie- och folkhögskolor, universitets- och högskolebibliotek och på sjukhusbibliotek. Biblioteksassistentens arbetsuppgifter är i första hand administrativa, exemplevis katalogiserar och registrerar hen böcker och annat publicerat material samt ordnar och lånar ut böcker, tidskrifter, ljudböcker mm.

En biblioteksassistent är i första hand administratör, men arbetet innehåller också daglig kontakt med bibliotekets besökare och därför krävs det även att man har en god känsla för service och att man är lyhörd för vad olika biblioteksbesökare behöver hjälp med och anpassa servicenivån utifrån det. 

Egenskaper som krävs är noggrannhet, tålamod, ordningssinne, intresse för litteratur och kultur, servicekänsla och viljan att ge god bemötande samt utvecklas och lära sig nytt.

Utbildning

Utbildning som krävs för att få jobb som biblioteksassistent är lägst gymnasiekompetens men helst ska man ha någon form av eftergymnasial utbildning (helst med administrativ inriktning). Kunskaper i beteendevetenskap, kulturvetenskap, historia och/eller i data/it och i litteraturkunskap är mycket meriterande.  

Övrigt

Det är Kungliga biblioteket som har i uppdrag att ha nationell överblick och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet i Sverige. I uppdraget ingår bland annat ansvar för Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik. Den senaste rapporten Bibliotek 2015 och alla länkar till biblioteksstatistiken hittar du via denna länk.

Visste du att...?
Det finns i Sverige idag (uppgift från juni 2017) bibliotek som drivs av privata aktörer. Källa_ www.nvp.se/Arkiv/Artiklar/2016/12/ny-modell-for-nackas-bibliotek

Nyttiga länkar
www.mynewsdesk.com/se/stadsbiblioteket-goeteborg/pressreleases/vaersta-boken