Billackerare

Billackerare

Billackeraren arbetar huvudsakligen med krockskadade och rostskadade bilar. Det som åtgärdas kan vara plast- och plåtskador, rostskador, repor och andra skador. Noggrannhet och tålamod samt sinne för form är bra egenskaper för den som vill bli billackerare.

När en bil fått en plåtskada tas den först till bilskadereparatören. Efter att bilskadereparatören har lagat skadorna på bilen täcker billackeraren delar som inte ska lackeras med tejp, plast eller papp. En billackerare kan arbeta på en verkstad som är specialiserad på lackering eller på en skadeverkstad.

Motivlackering görs av lackerare med sinne för motiv och färgkombinationer. Denna typ av lackering fordrar särskild utrustning och genomförs ofta på speciella verkstäder. Lackering av lastbilar, maskiner och bussar utförs av särskilda lackerare på speciella verkstäder. Se gärna en mycket kort film (längd ca 40 sek) - om en tjej som valde att bli billackerare, hon förklarar varför hon gjorde det yrkesvaIet - här>> är snabblänk till filmen. Se gärna även Skolverkets 60sek-film - här>> är snabblänk.

Utbildning

Billackerare utbildas inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning karosseri och lackering. Utbildning till billackerare kan också förekomma inom Komvux eller som arbetsmarknadsutbildning som man kan gå om man är arbetssökande, inskriven på Arbetsförmedlingen.

Framtidsutsikter

Det finns få yrkesutövare och de flesta arbetar som industri- eller billackerare. Arbetslösheten är i nivå med genomsnittet på arbetsmarknaden. Det har tidigare varit stor brist på lackerare i landet, men som en följd av den starka konjunkturnedgången inom industrin under det senaste året har bristen upphört. Det förväntas råda balans på arbetsmarknaden för lackerare under det kommande året, dock med regionala och branschvisa variationer.

Visste du att...?
Midsommarhelgen är i Sverige, enligt många experter, den "värsta trafik-helgen" på hela året: med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor; detta pga många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

1 liknande yrke(n)