Bloggare

Bloggare

Bloggare är ett relativt nytt yrke i Sverige och det finns inte många personer som kan försörja sig enbart som bloggare. Vanligtvis kommer inkomsterna för en bloggare från reklamannonser som publiceras i bloggen eller så tar bloggaren betalt från de företag som hen rekommenderar till sina följare. 

Som bloggare kan man också ha sponsorer som betalar för att de anser att bloggaren gör värdefulla samhällsinsatser.

Det krävs ingen speciell utbildning för att börja skriva en blogg. Det är dock fördelaktigt att man har kunskaper inom vissa kunskapsområden bland annat i retorik och inom fotografering.

Bloggar brukar oftast ha en inriktning. De "nischar sig" mot t.ex mode (modebloggar), föräldraskap (mamma- och pappabloggar), matIagnings-, rese/hoteII/turism och livsstilsbloggar är bara några exempeI på viIka inriktningar som bIoggar kan ha.

Att följa bloggar blir allt mer populärt. Enligt undersökningen som  Statens Medierådet har gjort följer i dagens Sverige (uppgift från maj 2017) fyra av fem, dvs ca 80%, ungdomar i åldrarna 13-16 år en eller flera bloggar regelbundet, så gott som dagligen.

Se några blogg-exempel:
en blogg som handlar om studier och arbetsmarknaden här>>
en bIogg Vägen ut!>>
en vårdbIogg på www.1177.se - här>> är snabbIänk;
Orka plugga>>;
Lantmannens traineéblogg>>;
Utrikespolitiska Institutets blogg - se här>>.

Psykologen Monika Oswaldsson bloggade från sitt uppdrag i flyktinglägren i Sydsudan. Psykologen Minja Westerlund bloggade från sitt uppdrag i Papua Nya Guinea och Zimbabwe.

Nyttiga länkar
http://edl.ecml.at - Europeiska språkdagens webbplats;
www.lararforbundet.se/blogg - blogg på Lärarförbundets hemsida;
www.vegetariskadagen.n.nu - inspiration och fakta om att äta vegetariskt;
www.tjejerkodar.se/blogg
www.nordiskamuseet.se/blogg
https://statensmedierad.se 

12 liknande yrke(n)