CNC-fräsare

CNC-fräsare

CNC-fräsare behöver ha goda kunskaper i att göra nya program ritningsläsning, att kunna göra verktygsbyten och att ställa arbetsmaskiner. Maskinen som en CNC-fräsare kan köra kan t.ex vara Heidenhine styrsystem men även Fanuc programering kan ingå och kan du använda Master cam är det ett plus.

Produktionen kan till exempel bestå av legotillverkning med större detaljer, enstyck till korta serier och snäva toleranser.

Personliga egenskaper som gör att man lyckas i yrkesrollen är noggrannhet, tekniskt intresse, att man tar ansvar och är positiv till att arbeta både självständigt och i att samarbeta inom arbetsgruppen.

Se också gärna information om yrket CNC-operatör>> och om andra yrken inom område Industriell tillverkning>>.

Utbildning

Gymnasieutbildning inriktning "verkstad" (i första hand med att man ha lärt sig fräsning/ svarvning). Motsvarande utbildning kan även finnas inom komvux, vuxenutbildningen.

Programmering i styrprogram Fanuc och/eller Siemens ställs ofta som ett av kraven för att kunna få anställning samt B- körkort och tllgång till egen bil kan också behövas.

Visste du att...?
Förkortningen CNC står för det engelska uttrycket Computer Numerical Controll. Det betyder oftast, helt enkelt, att man använder en "datorstyrd maskin" i tillverkningsprocessen, t.ex när man färser, svarvar eller svetsar.

5 liknande yrke(n)