Flexotryckare

Flexotryckare

Flexotryckare är ett av yrken som tillhör den grafiska branschen.
Huvudsakliga arbetsuppgifter för en flexotryckare brukar bestå av tryckning och kvalitetsgranskning enligt GMP-standard.

En flexotryckare sysslar ofta med flexo- och screenteknik eller annan tryckteknik, kör rullpress t.ex av märket Gallus. 

I arbetsuppgifter kan också ingå även att handha material till tryckpressarna, kontrollera och granska order innan tryckning, att rätt material är framtagen, ingå i teamet "tryck", arbeta med planering i pressen, samverka med övriga funktioner inom företaget, arbeta med ständiga förbättringar och ingå i förbättringsgruppen.

En tryckare/flexotryckare behöver ha mycket goda datorkunskaper, goda kunskaper i svenska och engelska, andra språkkunskaper är ofta meriterande. Vidare behöver hen ha god kännedom om kvalitetskraven inom grafisk produktion. 

Fullgott färgseende är ett krav.

För att trivas med och lyckas i yrkesrollen som flexotryckare är det en fördel om man är en flexibel person, som trivs att jobba i team och med ständiga förbättringar av processen.

Utbildning

Tryckeriutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Övrigt

De andra yrken inom den grafiska branschen är t.ex: Tryckare, Bokbindare, Prepressgrafiker, Grafiker, Orginalare, Digital tryckare, 3D-printgrafiker, Offsettryckare, Förpackningsgrafiker, Storbildsproducent.