3D-printgrafiker

3D-printgrafiker

Branscher som idag använder tekniken är konstruktörer och produktutvecklare, arkitekter, industridesigners, verktygstillverkare, gummi-, plast-, fordons-, verkstads- och medicinindustrin. Man tillverkar många prototyper men även proteser, flygplansdelar, smycken, konst och design av olika slag, så som haute couture-plagg och skor.

Idag används 3D-printing för prototyper, nyproduktion men också för att tillverka reservdelar för både människor och maskiner.

3D-printgrafiker är ett av yrken inom den grafiskabranschen. De andra yrken inom samma bransch är exempelvis: Tryckare>>, Bokbindare>>, Prepressgrafiker>>, Grafiker>>, Orginalare>>, Digital tryckare>>, Flexotryckare>>, Offsettryckare>>, Förpackningsgrafiker>>, Storbildsproducent>>.

Du som är intresserad av detta yrket kanske också vill se information om yrket 3D-grafiker>> och andra yrken inom IT&Data och KuItur, Media & Design.

Du får också gärna se en kort videofilm om 3D-teknik, producerad i samarbete med Teknikföretagen; här>>> är snabblänken till filmen.

Utbildning

Tryckeriutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Övrigt

Se gärna andra yrkespresentationer: yrken inom den grafiska branchen.