Fritidsföreståndare

Fritidsföreståndare

Fritidsföreståndare ansvarar för  fritidshem men ibland ingår även en del undervisning, ofta leder man lektioner i en förskoleklass.

Fritidsföreståndares roll är att planera, ansvara för och utveckla fritidshemsverksamhet. Personliga egenskaper som krävs att man är en positiv person som tycker om att påverka, förbättra och ser nya möjligheter, som kan initiera och driva förbättringar i samarbete med kollegorna på fritids, skolans rektor och övrig skolpersonal.
Förutom det att man är engagerad, behöver man även besitta en hel del tålamod, vara välplanerad samt ha struktur över dagen och alltid vara "steget före".

Utbildning

För att kunna få jobb som fritidshemsföreståndare behöver man vara en utbildad fritidspedagog>> eller lärare med inriktning mot fritidshem>> plus skaffa sig några års erfarenhet från fritidsverksamhet.

Nyttiga länkar
http://skillsworld.se/barn-och-fritid - se en 3 min film om utbildning på Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet.

Visste du att...?
Ca 80% av alla barn i Sverige som är mellan 6 och 9 år gamla går på "fritids" (som är en vanlig förkortning för ordet "Fritidshem") och 75% av barnen befinner sig på "fritids" i upp till 15 timmar per vecka.

3 liknande yrke(n)