Inredningsdesigner

Inredningsdesigner

En inredningsdesigner arbetar antingen som egenföretagare, eller i team på en design- eller reklambyrå, med att utveckla visuella identiteter för företag eller för privata kunder.

För att lyckas i yrkesrollen måste man ha "talang": välutvecklad känsla för färg och form. Vidare krävs också god förmåga att kommunicera, bland annat att förmedla sina konstnärliga visioner till kunder och "vinna över" dem på "sin sida" för att kunna få uppdraget och få möjlighet att genomföra sin vision. 
Även grundläggande kunskaper i ekonomi är många gånger nödvändiga, därför att inredningsdesigners genomför sina projekt inom "vissa ekonomiska ramar" och allt som oftast får inte "gå över" budget.

Personliga egenskaper som krävs
Kreativ, bra kommunikatör, prestigelös, kompromissvillig, noggrann, ansvarstagande och tillmötesgående. 

Utbildning

Intedningsdesigners har väldigt olika utbildningsbakgrunder och arbetslivserfarenhet. Det finns även exempel på att inte ha någon formell utbildning utan att man har skaffat sig kunskaper på egen hand, genom självstudier. Dock är det mycket svårt att livnära sig inom branschen om man saknar relevant formell utbildning.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, i första hand på inriktningen Bild och formgivning.
Men det kan också vara fördelaktigt att ha läst på Hantverksprogrammet, inriktning Textildesign eller Övriga hantverk men även andra gymnasiala utbildning kan också passa relativt bra, ex. Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktningar Finsnickeri eller Måleri.
På eftergymnasial nivå kan man läsa på t.ex Konstfack, på folkhögskolor eller på privata skolor i Sverige och utomlands.
Relevanta utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

7 liknande yrke(n)