Löneadministratör

Löneadministratör

Är du noggrann och är bra på att hantera siffror? Tycker du om att göra beräkningar och hålla ordning på papper och dokument? Då kan arbetet som löneadministratör vara passande för dig.
Som löneadministratör ingår löneadministration och bokföring i arbetsuppgifterna. Det kan vara du som räknar ut personalens löner och ser till att de blir utbetalda. Till din hjälp finns dataprogram för löneadministration och bokföring.
Tjänster som löneadministratörer är dock ofta en mix av diverse administrativa arbetsuppgifter såsom löneadministration, leveransbevakning/orderplockning, enklare bokföring, arkivering, inscanning av olika dokument, t.ex av ritning och ordrar, att svara i telefon mm.

Se gärna även andra yrkespresentationer: Administratör>>, Distributionsadministratör>>, Orderplockare>>, Receptionist>>, Telefonist>>.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega men för att få anställning kan olika krav ställas. Det som oftast ställs som krav är att man har lägst gymnasiekompetens och besitter vissa personliga egenskaper (som ibland kan testas med hjälp av personlighetstester i samband med  anställningsintervju eller som en separat del i anställningsprocessen). Eftergymnasial utbildning och språkkunskaper i fler språk än svenska och engelska är mycket meriterande och ger oftast företräde till anställningar. Relevanta eftergymnasiala utbildningar kan finnas bland annat inom yrkeshögskolan>>.

Lön
Ingångslön (uppgift från december 2017): ca 25 500 kr/månad.

 Visste du att...?
Medellön för en man i Sverige under året 2016 var ca 34 100 kr/månad. Källa: www.scb.se.

Länktips
https://soundcloud.com/snsinfo - lyssna på Podcast (längd ca 1,5 tim) om individuell lönesättning.

5 liknande yrke(n)