Miljökonsult

Miljökonsult

Inom miljövård arbetar man med att förebygga och minska skador på vår miljö. Målet är att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle, ett samhälle som inte förstörs av människans aktiviteter, som till exempel produktion och trafik, och där människor och natur mår bra.

Som miljökonsult kan man arbeta inom företag och konsultbyråer. Man sköter kontakten med myndigheter och utbildar anställda i miljöfrågor. Miljökonsulter är specialister inom till exempel teknik, ekonomi eller juridik med särskild utbildning inom miljöområdet. 

Som miljökonsult är det bra att kunna stödja och inspirera andra. Arbetet kan ofta innehålla ett informationsansvar så det är viktigt att vara noggrann och att ha en bra samarbetsförmåga.

Utbildning

Naturvetenskaplig eller teknisk högskoleutbildning med miljöinslag är gångbar för många yrken inom miljövård. Det finns miljövetenskapliga program och många ingenjörsutbildningar med miljöinriktning. Det finns även program som kombinerar miljökunskap med exempelvis samhällsvetenskapliga ämnen.

Se gärna en videofilm om yrket Miljö- och Hälsoskyddsinspektör, här>>> är direktlänk till filmen. Ta också gärna del av information om andra yrken inom Miljövård.

Visste du att...?
Det är miljövänligt att äta vegetariskt (att producera ett kilo kött innebär göra lika mycket koldioxiutsläpp som att köra bil 25 mil, 250 km).

Nyttiga länkar
http://gmv.gu.se - Göteborgs Miljövetenskapliga centrum (GMV);

2 liknande yrke(n)