Scenarbetare

Scenarbetare

Scenarbetare vid konserter/evenemang, som ofta inom branschen kallas med ett engelskt ord stagehand, är ett samlingsnamn för ett antal olika "yrken" eller arbetsuppgifter: scen- och läktarbyggnationer innan evenemang och rivningsarbete efter evenemang (här är det en stor fördel om man kan köra gaffeltruck, har kunskap och/eller erfarenhet av att bygga ställningar); biljettkontroll och bistå ordningsvakter med hjälp vid publikinsläpp; anvisa ankommande publik var man kan parkera sin bil och bistå med hjälp med diverse arbetsuppgifter under konserter/evenemang (t.ex enklare catering, packa upp och ner - utrustning, rekvisita mm.) och plocka upp (städa) efter konserter/evenemang. 

Ingen speciell utbildning krävs men att ha körkort för bil och/eller truck är en stor merit. Goda kunskaper i engelska är mycket meriterande, detta pga man ofta samarbetar med "crew-members" som är från andra länder och inte kan svenska. Att ha god fysik (vara stark och känna till hur man lyfter för att undvika bli skadad) är ett krav.

Man börjar oftast som frivillig "hjälpreda" vid konserter/evenemang och lär sig jobbet på arbetsplatsen. Man måste vara minst 18 år gammal för att tunga lyft samt kvälls/nattarbete förekommer.

Anställningsformen för stagehands är allt som oftast behovsanställning det vill säga "timmar vid behov". Till vissa evenemang kan man bli inbokad på lång sikt men ibland blir man erbjuden jobb med mycket kort varsel. Det är därför ett stor plus om man är flexibel och kan ställa upp med kort varsel. Därför är det oftast ungdomar eller ensamstående vuxna som arbetare som stagehands. Detta pga det är mycket svårt att kunna arbeta kvällar/nätter/helger och ha mycket oregelbunden inkomst, när man har familj och barn.

Det förekommer också att man har ett annat arbete eller studier som sin "huvudsyssla" och har "stagehanding" som extrajobb. En liten del av stagehands avancerar till att bli personalbokare/koordinatorer.

Fördelar som lockar ungdomar till att ta sig in i branschen som stagehands är bland annat möjlighet att se konserter/evenemang, träffa artister och den gemenskapen som man bygger upp stagehands emellan. 

Det underlättar om man är mycket flexibel och det på olika sätt: kan jobba på obekväma arbetstider samt är beredd att resa till andra städer och t o m till andra länder (ibland med kort varsel) för att jobba med konserter/evenemang där.

De flesta stagehands arbetar inom branschen i några år och går sedan vidare till andra yrken, men en liten del stannar kvar och blir "kringresande stagehands" - åker runt på olika konserter/evenemang inom hela Sverige och även till andra länder. Det är mycket svårt att försörja sig som stagehand om man bara är beredd att jobba på sin hemort. Något lättare är det i större städer, som Stockholm, Göteborg och Malmö men på andra orter i Sverige finns det ofta inte tillräckligt med evenemang för att en stagehand skulle kunna ha jobbet som sin huvudsakliga sysselsättning (om man vill livnära sig på det yrket).

Inom Yrkeshögskolan finns det relevanta utbildningar: om man t.ex utbildar sig till Eventkoordinator, kan man lättare få jobb som stagehand och kan också kombinera arbetsuppgifter som eventkoordinator och som "allt-i-allo" som stagehand ofta agerar som.