VVS-installatör

VVS-installatör

VVS-installatörer installerar rör och annan utrustning för värme, ventilation och sanitet i alla typer av fastigheter. VVS står för värme, ventilation och sanitet.Man kan vara anställda på VVS-installationsföretag, fastighetsbolag, industriföretag, sjukhus eller har eget företag. Industrirörmontörer arbetar på större industrier med processledningar. Det kan till exempel vara kraftverk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier.

VVS-installatörer arbetar med installationer vid ny- och ombyggnation, men också med service och reparationer. En arbetsuppgift kan handla om att montera rörledningar och olika värmesystem som gör att människor kan duscha, tvätta och får ett bra inomhusklimat.

Det är mycket bra att ha en bra samarbetsförmåga då man ofta jobbar i grupp.Det är även bra att vara händig och handlingskraftig och att kunna ta självständiga beslut.

Utbildning

VVS-montörer och industrirörmontörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS. 

Efter utbildningen på gymnasiet söker man anställning som lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-montör.

Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag.

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör>> och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Länktips:
VVS Branschens Yrkesnämd
VVS Branschens-Branschprov

2 liknande yrke(n)