VVS-tekniker

VVS-tekniker

Som VVS-tekniker kan du hjälpa dina kunder att energioptimera och därmed sänka sina kostnader, vilket bidrar inter bara till nöjdare kunder utan även till bättre miljö.

VVS-tekniker har kunskaper i att analysera och justera styr- och reglertekniska system. Hen bör kunna göra förbättringar som minskar energibehovet och därmed driftskostnaden på befintliga anläggningar, dvs energioptimera integrerade energisystem som luftbehandling, värme och kyla samt ska ha kunskaper att utföra mätning på energisystem, flöden och kapacitet. VVS-tekniker ska även ha vissa grundkunskaper i upphandling via AB, ABT och konsumenttjänstlagen samt en förståelse för ekonomin i ett projekt.

Personliga egenskaper som krävs för att trivas i yrkesrollen som VVS-tekniker är: samarbetsförmåga, kommunikativ förmåga och teknikintresse.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en VVS-montör" - här>> är snabblänk till filmen. 

Utbildning

Utbildning till VVS-tekniker kan finnas inom yrkeshögskola. Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans VVS- och Fastighetsprogrammet, inriktning VVS. Motsvarande utbildningar kan finnas inom Komvux, vuxenutbildningen eller anordnas som arbetsmarknadsutbildningar av Arbetsförmedlingen. 

Övrigt

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör>> och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Länktips:
VVS Branschens Yrkesnämd
VVS Branschens-Branschprov

9 liknande yrke(n)