VVS-montör

VVS-montör

VVS-montör kallades tidigare för rörmokare eller rörläggare.

Som VVS-montör installerar du och reparerar rör och anläggningar för värme, vatten och avlopp. Vid installationer i nybyggen arbetar du efter ritningar och tekniska beskrivningar. Du arbetar också med att installera och reparera pumpar, varmvattenberedare och styr- och reglerutrustning.

En VVS-montör arbetar inte bara i bostäder, utan även i sjukhus, affärshus, kontor och andra byggnader. Förutom att montera rör installerar en VVS-montör värmepumpar och elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum så som toalettstol, badkar och handfat. VVS-montörer behövs överallt!

Som VVS-montör kan du arbeta med service, med ombyggnad och på nybygge. Om du jobbar med service har du en servicebil med de verktyg och delar som du behöver för att utföra jobbet. En VVS-montör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de VVS-montörer som jobbar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden och får oftast jobba ihop med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare och målare.

Oavsett var och hur arbetsuppgifterna genomförs måste en VVS-montör arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik. Man kan tillexempel nämna de komplicerade datoranordningar som finns i värme- och kylanläggningar. Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och även tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. Och givetvis även vara händig nog att utför dem.

I dag finns det flera olika typer av material som används inom VVS. Det kan vara allt från järnrör, till kopparrör och plaströr. Därför måste du kunna arbeta med alla typer av material som kan förekomma. På vissa arbetsplatser krävs det att en VVS-montör kan svetsa så det får du lära dig under din utbildning.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en VVS-montör" - här>> är snabblänk till filmen.

Utbildning

VVS-montörer och industrirörmontörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och Fastighetsprogrammet, inriktning VVS.
Efter utbildningen på gymnasiet anställs man som lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-montör.
Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag.

Info om TeknikCollege på gymnasiet
För att efter avslutade gymnasiestudier kunna motta ett Teknikcollege diplom finns det följande riktlinjer: gymnasial utbildning måste vara certifierad inom TeknikCollege och de som har fått gymnasieexamen/yrkesexamen samt grundläggande högskolebehörighet och fått minst godkänt i kurser motsvarande lägst 2800 gymnasiepoäng, ska kunna få ett diplom där det står att hen på ett förtjänstfullt sätt gått igenom en Teknikcollegecertifierad utbildning.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 99 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som baseras på data insamlat under år 2015).

Länktips:
www.framtid.se/yrke/man - presentation: mansdominerade yrken;

VVS Branschens Yrkesnämd
VVS Branschens-Branschprov

8 liknande yrke(n)