Frisör

Frisör

Frisörer har kunskap och färdighet i flera olika tekniker och metoder inom klippning, kemiska behandlingar och hårvård. För att bli yrkesskicklig är det minst lika viktigt att ha en god social förmåga och känsla för service. Yrket passar den som är modeintresserad, kreativ och skapande. Frisörer klipper, behandlar och vårdar hår. För att skapa en önskad frisyr behöver frisören både kunskaper och färdigheter för att med hjälp av sin kreativa förmåga uppnå resultat. Inom klippning finns fyra grundläggande klippsätt och olika typer av tekniker och verktyg att välja bland, som till exempel sax, klippmaskin och kniv. De flesta frisörer klipper både män och kvinnor men det finns de som är specialiserade som dam- eller herrfrisör. En frisör gör också kemiska behandlingar som permanent, färgning och blekning. Andra tekniker är till exempel uppsättningar, läggningar och hårförlängningar. Frisörer kan också arbeta med brudklädslar, vilket innebär att de gör håruppsättning och makeup inför ett bröllop. Ett litet antal frisörer arbetar med peruker och toupéer. För att kunna ge rätt behandling har frisören kunskaper om hårets och hudens egenskaper, kvalité och kondition och hur det reagerar på olika behandlingar. Frisörer ger också råd om hårvård.

Frisöryrket är ett hantverksyrke, men det är också ett serviceyrke. Att arbeta som frisör handlar om mycket mer än bara teknik, metoder och verktyg. För att bli en skicklig yrkesutövare är det viktigt att lätt kunna få kontakt med människor och ge god service. Det sociala samspelet mellan kunder och kollegor är avgörande för att bli framgångsrik i yrket. Frisörer är också säljare eftersom de också säljer hårvårdsprodukter.

Mer information finns bIand annat på Frisörföretagarnas hemsida: http://frisor.se

Utbildning

För att arbeta som behörig frisör krävs grundutbildning och en så kallad färdigutbildning som avslutas med gesällprov. Färdigutbildningen innebär praktisk yrkesutövning i mellan 1,5 till 2 år.

Det finns tre utbildningsvägar till yrket; gymnasieskolan, privata utbildningsalternativ samt traineeutbildning.
Inom gymnasieskolan ges frisörutbildning inom Hantverksprogrammet, inriktning frisör>>.
• Idag finns ett antal privata skolor med frisörutbildningar.
• Det tredje utbildningsalternativet är den företagsförlagda utbildningen som kallas traineeutbildning. Utbildningen sker på salong under cirka tre års tid.

Vidare kan man få Mästarbrevet. För att söka Mästarbrev krävs:

  • Godkänt gesällprov i yrket
  • Minst 10 000 timmars yrkeserfarenhet efter godkänd grundutbildning (ca 6 år).
  • Mästarutbildning i företagande, marknadsföring ledarskap mm.( Eller liknande utbildning som kan valideras).

Mästarutbildningen är gratis och skall ses som en intressant möjlighet till kompetensutveckling för dig och ditt företag. Läs mer om mästarutbildningen här. Utbildningen sker främst på distans och halvfart i 10v.

VaIidering
Om man har frisörsutbiIdning från utIandet och/eIIer yrkeserfarenhet av att ha arbetat som frisör kan man ansöka om vaIidering. Frisörföretagarna har fått uppdraget av regeringen genom YrkeshögskoIemyndigheten att anordna validering i frisöryrket. Validering kan vara att bedöma yrkeskunskaper för personer med utbildning eller yrkeserfarenhet från andra länder eller annan ickeformell kunskap. För att bli behörig frisör i Sverige krävs ett godkänt yrkesprov (gesällprov) som resulterar i yrkesbeviset (gesällbrev). I Sverige finns tre utbildningsvägar genom 4 nivåer till gesällprovet. I några andra länder kan respektive lands yrkesbevis räknas som godkänt i Sverige. Mer info finns i ett svar på Fråga SYV, www.fragasyv.se - här>> är snabbIänk tiII den frågan/svaret.

Framtidsutsikter

Frisörer med gesällbrev i handen får en ljus arbetsmarknad det kommande året. Vi bedömer samtidigt att de som inte har hunnit arbeta så många timmar som krävs för att få gesällbrev får betydligt svårare att hitta jobb. På fem till tio års sikt kan konkurrensen om jobben bli hård.

Visste du att...?
Pagefrisyren blev på 1920-talet en symbol för kvinnlig frigörelse, när kvinnor (mestadels unga tjejer) klippte av sig sitt långa hår. Källa: Nordiska museet.

Nyttiga länkar
www.gymnasieguiden.se/gymnasium - se en lista (presentationer) på gymnasieskolor som i Sverige erbjuder inriktning Frisör på Hantverksprogrammet;
www.frisor.se/utbildning-sff/skolor/privata-godkanda-skolor
www.frisor.se/utbildning-sff/bli-frisor

6 liknande yrke(n)