Maskinoperatör

Maskinoperatör

Maskinoperatörer arbetar inom olika delar av industrin och arbetsuppgifterna kan vara skiftande beroende på var man jobbar.

Arbetet innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner. Ofta ingår det i arbetet att kontrollera tillflödet av material i maskinen. Man ska också åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs. Arbetet växlar mellan att sitta i ett kontrollrum och att arbeta ute i anläggningen.

Maskinoperatörer finns inom många områden inom industrin, till exempel inom verstadsindustri, gummi- och plastindustrin, inom träindustri eller pappers- och massaindustrin.

Arbetsuppgifter

Arbetet som maskinoperatör innebär i huvudsak att övervaka en eller flera maskiner som tillverkar olika typer av produkter. Man kan antingen sköta maskinerna manuellt eller genom att programmera en dator som i sin tur styr maskinerna. 

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Industritekniska program. Motsvarande utbildningar för vuxna kan erbjudas inom komvux (kommunal vuxenutbildning). Lämpliga utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.