Museipedagog

Museipedagog

Yrkesbeskrivning

Som museipedagog utformar man metoder, arbetssätt och aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna och genomför lektioner och visningar samt barn- och familjeaktiviteter och tidsresor. Det finns ofta ganska stort utrymme för egna idéer och initiativ. Museipedagoger arbetar ofta i nära samarbete med intendenter och övrig personal anställd på ett museum för att göra besöken till museer till en lustfylld och innehållsrik upplevelse. Inte sällan ingår även viss marknadsföring av museets pedagogiska verksamhet och arbetsledning av annan museipersonal som en del i jobbet.

Kompetenser

För att kunna jobba som museipedagog behöver man god social kompetens och lätt för att kommunicera och tala inför större grupper och behärskar svenska och engelska i tal och skrift på mycket hög nivå. Egenskaper som krävs är att man är drivande, kreativ och har en utpräglad servicekänsla samt flexibel, självgående och ganska praktisk.

En museipedagog behöver goda kunskaper i kulturhistoria/museiämnen och de flesta museipedagoger har högskoleutbildning. Goda språkkunskaper i framförallt engelska och tyska är en extra merit för museipedagoger.
För att kunna arbeta som museipedagog är det fördelaktigt om man har intresse av att arbeta med barn och ungdomar. Hantverkskunnande och erfarenhet av arbetsledning, tidsresor och pedagogiskt arbete i utställningar är ett stort plus för en museipedagog. Färdigheter inom drama, berättande och sång/musik, är meriterande, liksom färdigheter inom grafisk formgivning, webb och sociala medier. Museipedagog är lite av en skådespelare som ibland måste klä ut sig i tidsenliga kläder och spela en viss roll (karaktär).

Visste du att...?
En av de mest berömda museiföremål heter "The Draughtsman-Writer" och var skapad av den schweiziske urmakaren Henri Maillardet ca 1805. Det är "a spring-activated automaton" (en mekanisk robot) som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse finns numera på museet i Philadelphia. Källa: www.fi.edu/history-resources/automaton

Nyttiga länkar
http://slottsskogsobservatoriet.se - lektioner i astronomi för SFI-, grundskole- och gymnasieelever  på folkobservatoriet i Göteborg;
www.museeyslmarrakech.com - Museum till minne av en legendarisk modedesigner Yves Saint Laurent.

7 liknande yrke(n)