Naturguide

Naturguide

Naturguider visar naturområden, fiskeplatser och/eller jaktområden. De kan, beroende på vad de specialiserar sig på, kallas för vildmarksguider, jaktguider, äventyrsguider eller fiskeguider.

Naturguidens arbete går ut på att leda människor i naturen på ett säkert sätt och samtidigt leverera trevliga naturupplevelser för kunder.

Det finns mycket få heltidsanställda guider. De flesta guider arbetar säsongsvis som guide och kombinerar guidningen med något annat yrke. Vid hembygdsgårdar och mindre muséer kan arbetet som guide vara kombinerat med exempelvis en tjänst inom vaktmästeri, reception och/eller med de administrativa uppgifterna. Många gånger behöver naturguider skapa sig ett eget nätverk inom branschen och speciellt är det viktigt om man är egen företagare.

Framtidsutsikter

Upplevelseturism är en bransch som växer både i landet och internationellt.

Nya kundgrupper söker sig till fjäll och naturupplevelser men de har inte kunskap om hur man vistas ute i naturen på ett säkert sätt, och behöver därför få hjälp av naturguider som vet hur man rör sig i terrängen på ett säkert sätt och som kan leda, visa och leverera trevliga naturupplevelser.

Övrigt

Temadagar:

  • Internationella dagen för biologiskt mångfald infaller den 22 maj varje år. Internationella dagen för biologiskt mångfald är instiftad av Förenta nationerna.
  • Nationalparkernas dag infaller den 24 maj varje år. Nationalparkernas dag är instiftad av Europarc Federation.

Liknande yrken
Vetenskapskommunikatör med zooinriktning>>
Guide>>
Resesäljare>>
Reseledare>>
Turistinformatör>>.

Nyttiga länkar
www.greenpeace.org
www.naturskyddsforeningen.se 

3 liknande yrke(n)