Yrkeslärare

Yrkeslärare

Att undervisa i yrkesämnen är ett sätt att kombinera praktiskt yrkeskunnande med pedagogiskt arbete. Gymnasielärare i yrkesämnen undervisar oftast elever som läser på yrkesprogrammen på gymnasieskolan eller på Yrkesintroduktion och ibland också på Individuellt alternativ inom IM (Introduktionsprogrammen>>).

Yrkeslärare arbetar oftast på en kommunal eller en fristående gymnasieskola med elever som är 16-18 år gamla som läser mot en yrkesexamen, men kan även arbeta på Komvux eller med uppdragsutbildningar för vuxna (på uppdrag av Arbetsförmedlingen eller på uppdrag från olika organisationer eller företag). Yrkesutbildningar och därmed yrkeslärare kan även finnas på folkhögskolor.

Var god se även andra yrkespresentationer: Lärare >>, Trä- och Metallslöjdlärare>>, Textilslöjdlärare>>, Ämneslärare>>Vuxenlärare>>, Studiehandledare>> och Handledare>>.

Utbildning

För att bli behörig yrkeslärare måste man skaffa sig en Yrkeslärarexamen, på minst 90 högskolepoäng (tre terminers studier på högskolenivå på heltid).
Från och med antagningen till höstterminen 2017 samordnar UHR >> validering av yrkeskunskaper för särskild behörighet till yrkeslärarutbildningar.
Se även information på Skolverkets hemsida om krav för att få en anställning som yrkeslärare.

Legitimation

Du som har en lärar- eller förskollärarexamen har möjlighet att hos Skolverket ansöka om en legitimation. Du kan ansöka om legitimation med svensk eller utländsk examen och det finns möjlighet att komplettera din legitimation med fler behörigheter än det som din examen ger dig.

Nyttiga länkar
www.skolverket.se/fran-skola-till-arbetsliv/yrkesutbildningar/gymnasieskola/nationella-programrad/nationella-programrad - för varje yrkesprogram i gymnasieskolan finns ett nationellt programråd;
www.skolverket.se/fran-skola-till-arbetsliv/apl/apl-utveckling/apl-utvecklarutbildning-for-yrkeslarare
www.studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/yrkeslarare
www.uhr.se/publikationer/lagar-och-regler
http://worldskills.se
www.skolverket.se/fran-skola-till-arbetsliv/apl
www.vo-college.se/certifiering/diplom-fran-vard-och-omsorgscollege
www.dn.se/debatt/tank-nytt-om-gymnasiet-och-infor-kortare-yrkespaket

12 liknande yrke(n)