På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

15-0057_EnMy_0727_copy.jpg
15-0057_EnMy_Julbelysning-0164_copy.jpg
energi 3 (1).png

Energimyndigheten

Sara Bargi och Andreas Kannesten har helt olika yrken men arbetar för samma sak: Att framtida generationer ska ha säker tillgång till miljövänlig och prisvärd energi.

Hela världen är beroende av energi för att fungera.
Vi behöver el till belysning och maskiner, drivmedel till transporter och värme till våra hem. I dag produceras el, drivmedel och värme på sätt som varken är miljövänliga eller långsiktigt hållbara.
Och ju fler vi blir desto mer energi går det åt.

Vi behöver alltså hitta bättre sätt att ta vara på den energi som finns, och det är den utmaning som riksdagen har gett Energimyndigheten i uppdrag att lösa. En del av lösningen är att uppfinna ny teknik, som solceller, vågkraft och energieffektiva produkter. En annan del är att påverka hur människor beter sig när de använder energi.

För att hitta de bästa framtidslösningarna krävs många olika kompetenser, bland annat ingenjörer, jurister, beteendevetare och nationalekonomer.

Sara Bargi och Andreas Kannesten är två av dessa. Sara har doktorerat i teknisk fysik. Hon arbetar med att fördela forskningspengar till dem som utvecklar solceller och smartare elnät. Andreas är jurist. Han skriver föreskrifter för svensk lag, och gör utredningar som regeringen använder som beslutsunderlag.

– Efter min utbildning hade jag möjlighet att jobba med många områden. Jag valde energi för att det kändes viktigt att vara med och styra utvecklingen inom något som verkligen spelar roll för framtiden, förklarar Sara.

– Det är roligt att jobba på en myndighet. Vi är med och gör skillnad för Sverige i viktiga frågor, fyller Andreas i.

– Myndigheten samarbetar mycket med andra aktörer inom och utom Sverige. Så vill man arbeta med omställningen av energisystemet finns det många arbetsgivare att välja på runt om i världen. Det blir aldrig tråkigt när man jobbar med något man tror på, avslutar Sara.