Bovärd/husvärd

Bovärd/husvärd

Bovärden/husvärden är fastighetsägarens ansikte utåt. Arbetsuppgifterna varierar mycket, men sammanfattningsvis kan man säga att värdens uppgift är att se till så hyresgästerna trivs med sitt boende. Exempel på övergripande arbetsuppgifter som ingår i arbetet:

- Röra sig ute i bostadsområdena;
- Träffa och skapa kontakt med hyresgäster;
- Inspektion och bedömningar av skador.

Värden ska finnas till hands för hyresgästerna och även känna av deras önskemål. Finns det behov av förbättringar på området, som fler lekplatser eller grillplatser, ska bovärden fånga upp signaler om det. Värden får också ta hand om klagomål på grannar. Det krävs att man har lätt att ta kontakt med andra människor, även när det handlar om negativa saker.

Eftersom värden är kontaktperson mot hyresgästerna handlar en del av jobbet om att svara på frågor av olika slag, exempelvis genom att finnas tillgänglig på telefon. Då styrs arbetsuppgifterna delvis av vilka frågor hyresgästerna ställer. Felanmälningar kan komma till bovärden. Vissa problem kan värden lösa själv, medan annat slussas vidare till exempelvis reparatörer.

Värden välkomnar hyresgästerna vid inflyttning och träffar dem även vid utflyttning. Jobbet kräver drivkraft, engagemang och en vilja att hyresgästerna ska trivas. I jobbet ingår även mycket kontakt med annan personal, exempelvis reparatörer, fastighetsskötare och kontorspersonal.

Att tänka på

Jobbet innebär mycket kontakt med andra människor och det krävs att man tycker om att ge bra service. Ansvarstagande och drivkraft är viktiga egenskaper. Det är en fördel att vara händig och praktiskt lagd.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan bli upplärd på en arbetsplats. Gymnasiekompetens och/eller körkort kan ställas som krav för att få anställning.

Var god se även information om andra yrken i fastighetsbranschen>>.

7 liknande yrke(n)