Djursjukskötare

Djursjukskötare

En legitimerad djursjukskötare arbetar med sjukvård och omvårdnad av både sällskapsdjur och hästar. I arbetet ingår bland annat att assistera veterinären vid undersökningar, behandlingar och operationer. Till stora delar liknar djursjukskötarens arbetsuppgifter de uppgifter som en sjuksköterska har. Vanligast är att arbeta på ett djursjukhus eller en djurklinik, men anställning hos ensamarbetande veterinärer förekommer också.

Djursjukskötare arbetar självständigt med de arbetsuppgifter inom djursjukvård som inte utförs av veterinären. På en vårdavdelning är det djursjukskötare som ger de sjuka djuren den omvårdnad och behandling de har behov av; modern djursjukvård är idag relativt tekniskt avancerad.

Kontakterna med djurägarna är omfattande, att ge information om förebyggande friskvårdsbehandling, hälsoråd samt svara på allmänna frågor är en viktig del av jobbet. Djursjukskötare kan också arbeta i receptionen med telefonrådgivning samt tidsbokning.

Exempelvis kan men arbeta som "hästsjukskötare" på ett djursjukhus. I arbetsuppgifterna ingår det i så fall att mocka, att ge hästarna medicin och mat samt bistå veterinären vid behandlingar och sköta kontakt med hästägarna.

Se gärna: info om Djurhälsopersonal>>.

Utbildning

Utbildningen till djursjukskötare är tre år lång och har namnet Djursjukskötare – kandidatprogrammet. Utbildningen ges av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och leder till kandidatexamen i huvudämnet djuromvårdnad.

Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt områdesbehörighet 15 eller 14A.
Mer om behörighet för utbildningen till djursjukskötare kan du läsa här.

Riksdagen har bestämt att en lag ska skydda yrkestiteln djursjukskötare. För att bli legitimerad djursjukskötare krävs examen i djuromvårdnad från en minst tre årslång, 180 högskolepoäng (om man läser på heltid) högskoleutbildning.

Framtidsutsikter

Enligt branschorganisationen Svenska djursjukhusföreningen är det brist på utbildade djursjukvårdare.
Djursjukhusföreningen bedömer att det finns goda möjligheter till arbete för utbildade djursjukvårdare eftersom behovet av vård för sällskapsdjur och hästar ökar. 

För mer information se SLA*, Svensk Djursjukvård>>Jordbruksverkets hemsida >> och www.naturvetarna.se

* SLA är djursjukvårdens arbetsgivare- och branschorganisation.

Visste du att...?
Man ska borsta tänderna på hunder och katter - helst varje dag, men i alla fall 3 ggr/vecka; det är viktigt att för att undvika tandsten och tandlossning.

Fler nyttiga länkar
www.fragasyv.se/info/naturbruksutbildningar-vastra-gotaland - info om vilka naturbruksutbildningar på gymnasial och yrkeshögskolenivå som finns i Västra Götaland;
Programplan för Naturbruksprogrammet på gymnasiet kan du se här>>
www.worldanimalprotection.org

10 liknande yrke(n)