Kalligraf

Kalligraf

Kalligrafi (av grekiska: καλλος, kallos, skönhet och γραφος, graphos, skriva) betyder "konsten att skriva vackert", eller, skrivandet som konst. Utövarna kallas kalligraf, kalligrafer.

I Europa har kalligrafin en ganska fragmentarisk historia med den medeltida bokkonsten (The Book of Kells, The Book of Durruw, The Lindisfarne Gospels) som en höjdpunkt, även om den aldrig kom att utvecklas till en konstform i sig själv på det sättet som den gjorde i Östasien. 

Kända europeiska kalligrafer är Kerstin Anckers, Annika Rücker, Edward Johnstone och Janet Backhouse.

Det finns personer som är intresserade av kaIIigrafi i Sverige, och även om de inte är så många, finns det utrymme för en kaIIigraf att t.ex undervisa de kaIIigrafi-intresserade i egenskap av en Cirkelledare på t.ex en kvällskurs på ett studieförbund.

KaIIigrafer (på engeIska caIIigrafpers) kan också vara behjäIpIiga vid restaureringar av gamIa handskrivna böcker och övriga handskrivna dokument.

Utbildning

Det är svårt att hitta var man kan utbiIda sig tiII Kalligraf i Sverige idag. Det gymnasiala ämnet som ligger närmast till, heter Grafisk kommunikation. För övrigt gäller det för det mesta självstudier, eller att försöka hitta en kurs på ett studieförbund eller möjlighet att lära sig kalligrafi på distans.

Du som är intresserad av yrket Kalligraf, kanske också vill läsa om andra yrken,t.ex:
Illustrator>>
Grafisk formgivare>>
Bildlärare>>
Bildkonstnär>>
Skräddare>>
Moderedaktör>>
Modedesigner>>
Textilingenjör>>
Image konsult>>

1 liknande yrke(n)