Illustratör

Illustratör

Illustratörer jobbar oftast på uppdrag av tidningar, förlag, reklambyråer eller andra företag. Ofta är illustratören specialiserad på att göra en viss typ av illustrationer. Det kan vara till böcker och tidningar, serieteckningar, animerad film med mera.
Kraven skiftar beroende på ämne – gäller det till exempel bilmotorer behövs tydliga och tekniskt korrekta avbildningar av motorer. Illustratörer med sådan specialisering kallas tekniska illustratörer. Om det å andra sidan gäller att komponera till exempel ett bokomslag ställs helt andra krav.
Några få illustratörer arbetar som modetecknare och tecknar kläder och skor för annonser och modetidningar.
Serietecknare tecknar serier till bland annat serietidningar. Vissa följer ett färdigt manus medan andra skriver sina egna manuskript. En del serietecknare gör politiska skämtteckningar åt tidningar; en sådan illustratör kallas ofta för en karikaturist.
En annan typ av illustratör är animatör. Animatörer gör tecknade filmer som används i olika sammanhang, till exempel inom reklam, utbildning och underhållning. För- och eftertexter till filmer, liksom vinjetter till TV-program, görs ofta av animatörer.
Det är vanligt att illustratörer arbetar som egnaföretagare. Som frilansande illustratör ansvarar man för alla moment i arbetet: sälja in uppdrag, planera arbetet, köpa in material, göra illustrationerna och fakturera för arbetet.
En illustratör måste i dag behärska den digitala tekniken. Det betyder bland annat att kunna skanna in bilder och leverera dem digitalt, en del illustratörer producerar sina bilder digitalt.

Var god se även andra yrkespresentationer, t.ex Etisk konstförfalskare>>, Konstnär>>, Filmyrken>>, Bildkonstnär>>, Bildlärare>>, Teknisk ritare>>, Egenföretagare>> och Tecknare>>.

Utbildning

Det finns ingen obligatorisk utbildning för illustratörer, men de flesta har någon form av konstnärlig utbildning. Denna kan kombineras med utbildning i ekonomi och marknadsföring. Utbildningar i grafisk design och illustration ges vid högskolor, universitet, inom Yrkeshögskolan och vid fristående skolor. 

Nästan alla illustratörer är frilansare och arbetsmarknaden kännetecknas av hård konkurrens. Chanserna att lyckas hänger till stor del samman med konstnärliga förmåga i kombination med driftighet och förmåga till egna initiativ.

4 liknande yrke(n)