Högskoleingenjör

Högskoleingenjör

Ingenjörer>> arbetar inom alla branscher, inom små och stora företag och vid myndigheter.

De ser tydliga resultat av sitt arbete; ett hus, en bro, en ny produkt, ett nytt sätt att kommunicera, ett läkemedel, en radiosändning. Med tekniska kunskaper söker de bästa lösning på ett problem eller för att effektivisera produktionen.

Medan "ingenjör" är i Sverige inte en skyddad yrkestitel och det är därför fritt fram att kalla sig för en "ingenjör" om man vill, är "högskoleingenjör" = en person som med godkänt resultat har genomfört tekniska högskolestudier (i minst 3 år). Yrkesnamn "högskoleingenjör" översätts till engelska ofta som bachelor of science.

Se gärna en videofiIm "Terese testar teknik" (längd 8min)>> och en kort film (ca 5 min lång) Mitt drömyrke - högskoleingenjör>>.

Du som är intresserad av ingenjörsyrken kan finna intressant information på www.sverigesingenjorer.se

Utbildning

Högskoleingenjörsutbildningar = heltidsstudier på högskolenivå i tre år. Förenklat kan man säga att högskoleingenjörsutbildningen är mer praktisk och erbjuder en snabbare väg ut i arbetslivet än civilingenjörsutbildningen som är mer teoretisk och går på djupet i fler ämnen.

Och här>>> kan du se en kort videofilm (längd 1 min 31 sek) där det förklaras vad skillnader mellan Högskoleingenjör och Civilingenjör är.

Läs gärna även i andra yrkespresentationer, t.ex om yrken Ingenjör>> och Civilingenjör>> samt om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Nyttiga länkar
www.uka.se - Universitets Kanslers Ämbetet granskar kvaliteten i högre utbildning, analyserar utvecklingen, ansvarar för officiell statistik om högskolan samt bevakar att universitet & högskolor följer lagar & regler.

9 liknande yrke(n)