Hudterapeut

Hudterapeut

En hudterapeut arbetar med olika behandlingar för ansikte och kropp. Till hudterapeuten kommer människor av olika anledningar, exempelvis för att få hjälp med hudproblem eller för att få skönhetsvård. En hudterapeut utför framförallt behandlingar för ansiktet. Det kan innebära att man gör hudanalys, djuprengör huden med peeling och tar bort orenheter, ger massage och lägger olika masker och krämer. Till hudterapeuten kommer människor för att få skönhetsvård men också för att få hjälp med hudproblem som exempelvis acne. Eftersom hudterapeuten har kunskaper inom dermatologi, det vill säga kunskaper om hudens uppbyggnad, hudförändringar och hudsjukdomar, kan de ge råd och föreslå lämpliga behandlingar och produkter. De bedömer också när kunden bör söka läkare för sina hudproblem.
Det är också vanligt att hudterapeuter utför behandlingar för händer och fötter, som manikyr och pedikyr, konstnaglar och nageldekorationer. Hudterapeuter lägger makeup, färgar fransar och ögonbryn, plockar ögonbryn och gör permanent ögonfransböjning och öronhåltagning. Viktiga egenskaper som hudterapeut är därför att ha intresse och känsla för färg, form och stil.

Förutom att göra behandlingar handlar en stor del om arbetet att hjälpa kunden att hitta rätt produkter för sina behov, ge råd om hudens dagliga skötsel och att sälja hudvårdsprodukter. Hudterapeuter säljer också hudvårdsprodukter och andra produkter och behöver därför ha god produktkännedom och kunskaper i försäljningsteknik.

Många hudterapeuter har egen verksamhet men det blir allt vanligare med anställningar i yrket. Som egenföretagare behöver man kunskaper i företagande, ekonomi och marknadsföring. Hudterapeuten arbetar vanligtvis på hudvårdssalong, SPA-anläggning, friskvårdsinstitut eller frisersalong. Men hudterapeutens arbetsmarknad breddas hela tiden. Det blir allt vanligare att hudterapeutens kompetens även efterfrågas vid till exempel parfymeriavdelningar på varuhus eller på apotek.

Utbildning

Utbildning till hudterapeut finns på eftergymnasial nivå och utbudet av utbildningsalternativ är många. I huvuddrag finns fyra olika vägar till yrket.
Ett utbildningsalternativ är Yrkeshögskola som finns på St. Eriks gymnasium i Stockholm och Tech Futurum i Landskrona. Ett annat utbildningsalternativ är någon av de privata skolorna vars utbildningar är godkända av SHR. Dessa utbildningar är omkring ett år långa. Ett tredje utbildningsalternativ är att gå som lärling hos en hudterapeutmästare i tre på heltid. Man avlägger därefter ett slutprov hos SHR för att bli auktoriserad hudterapeut. Ett fjärde utbildningsalternativ är privata skolorna vars utbildningar inte är godkända av yrkesförbund och här finns en mängd olika alternativ. Utbildningstiden är betydligt kortare, från några veckor och uppåt. Ingen av de privata utbildningarna är studiemedelsberättigande.

Efter utbildning till hudterapeut är det vanligt att man går fördjupningskurser och vidareutbildningar inom andra verksamhetsområden. Exempel är IPL/laserbehandlingar, kosmetisk tatuering make up och nagelbyggnad. För att kunna arbeta med lymfdränage krävs vidareutbildning som idag erbjuds vid Vodderskolan.
Gesällbrev och mästarbrev kan man ta efter tre respektive sex år i yrket.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att bli hård konkurrens om jobben i landet som helhet för hudterapeuter. Jobbchanserna förbättras dock för den som har godkänd utbildning och fler kompetenser inom närliggande områden.

8 liknande yrke(n)